Det nuvarande kinesiska generalkonsulatet i Göteborg ligger vid Grönsakstorget.
Det nuvarande kinesiska generalkonsulatet i Göteborg ligger vid Grönsakstorget. Bild: Anders Ylander

Seniorer i protest mot planer på nytt konsulat

SPF Seniorerna i Örgryte protesterar mot tankarna på ett kinesiskt konsulat på Sankt Sigfridsgatan. "Den tänkta tomten ska bebyggas för göteborgarnas bästa", skriver de i ett brev till kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M).

ANNONS
|

Som GP tidigare berättat har Kina uttryckt intresse för att köpa en kommunägd tomt på Sankt Sigfridsgatan i Örgryte. Kina har i 15 års tid letat efter en tomt för ett nytt konsulat, som kan ersätta det som i dag finns vid Grönsakstorget.

För ett par år sedan möttes idéerna om att bygga ett kinesiskt konsulat vid Stora Torp av stora protester – och inte heller den här gången möts planerna med full entusiasm.

Samlade ihop en protestlista

Den 15 januari kom frågan upp när SPF Seniorerna i Örgryte hade månadsmöte.

– Det var en medlem som föreslog att vi skulle göra en namninsamling. Det var mycket folk och när jag ställde frågan om det var något vi skulle ta upp, så tyckte alla att det var bra att göra det, säger Monica Påhlsson, ordförande SPF Seniorerna i Örgryte.

ANNONS

Brevet till Axel Josefson har rubriken "Protest mot Kinas planer på St Sigfridsgatan" har 49 underskrifter.

– Det är ett yttrande från oss som bor här ute. Vi vill helt enkelt se att den stora, fina tomten på Sankt Sigfridsgatan används till något annat, säger Monica Påhlsson.

Vill ha trygghetsboende i stället

Den aktuella tomten är på 5 400 kvadratmeter. Tidigare låg hjälpmedelscentralen på platsen, men den byggnaden är i dag riven. Monica Påhlsson berättar att man för något år sedan lyfte frågan om vad tomten ska användas till i stadsdelens lokala pensionärsråd, där hon också är ordförande.

Idén som kom upp var att man skulle bebygga den med förskola, trygghetsboende och äldreboende.

– Vi vill inte ha Kinas konsulat på den tomten. Vi vill ha något som är för oss göteborgare som bor i stadsdelen, det vill säga någonstans där de unga kan vara och där de gamla kan hitta någonstans att bo. Det behövs.

Stadsledningskontoret har frågan

Är det ett kinesiskt konsulat i sig ni är emot – eller är huvudskälet att ni tycker att tomten passar bäst till annat?

– Det är lite blandat. Mest tycker vi att vi själva ska få använda den. Det är en fin tomt. Det finns en liten park bakom, en busshållplats utanför och det ligger centralt. Där tycker vi att vi själva ska bo, så enkelt är det.

ANNONS

Frågan om vad som ska hända med tomten hanteras av stadsledningskontoret.

– Vi kommer att kika på det här nu. I övrigt har jag ingen som helst kommentar, sa Magnus Sigfusson, stadsutvecklingsdirektör på stadsledningskontoret, till GP tidigare i januari.

LÄS MER:Kina vill köpa 5 400 kvadratmeter mark i Örgryte

LÄS MER:Kinesiskt konsulat upprör de boende

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS