Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
El Sistema musicerar på Semla Lagerlöfs torg.

Selma har fått nytt vardagsrum

Om några år har Selma Lagerlöfs torg fått nya bostäder med torget som livligt vardagsrum. Ett startskott avfyrades på onsdagen med bänkar, bubbeltak och musik av El Sistema.

Den som åker längs Litteraturgatan i Backa – kanske stans långtråkigaste gata – kommer snart till Selma Lagerlöfs torg. Det är nu fyrtio år sedan Selma Lagerlöfs torg byggdes. Området är slitet och dessutom härjat av socialt utanförskap och dåliga rykten. Nu är det dags för upprustning och nybyggnation.

Torget kommer inom kort att förändras helt, fastigheter kommer att rivas och parkeringsplatsen blir boyta. I en första etapp planeras 800 bostäder runt torget, med idrottshall och studentbostäder. Planerad inflyttning 2017. Med det kommer service, nya näringar och kommunikationer. I slutänden samlas uppåt 3 000 bostäder runt torget. Vi kan se modeller av Framtidens Selma på Selma Center.

Det talas gärna om mötesplatser i förorten. De är svårare att realisera, men optimalt borde ett torg kunna vara som ett gemensamt vardagsrum. Ett provisoriskt vardagsrum i litet torgformat invigdes på onsdagen av Lars Johansson från förvaltningsbolaget Framtiden och Anna Johansson från kommunstyrelsen. Man hade vacker tur med vädret och körsbären blommade vilt. Förvaltningsbolaget har byggt fyra sitt- och lekbänkar i en sorts barbapapaformat mitt på gågatan och över dem har ett tak av vita bubblor i olika format hängts. Bänkarna skall värmas upp till hösten. Till dess finns sittunderlag i limegrönt. Lamporna kan tändas med en app.

Det är "lite parkour, men inte så farligt", säger Anna Johansson från kommunstyrelsen om barbapapabänkarna. "En främling är en vän som du ännu inte lärt känna", påpekar hon sedan. Behovet att skapa trygghet runt torget är stor. Så släpps musiken in – en stråksektion och en blåssektion från El Sistema med elever från Backa och Kärra. Det blir varmt – både karibisk call and response och Myrhalling med folkton. Ungarna spelar oförtrutet på. Det blir en fin stund.

Sedan är dags att tända lamporna i bubbeltaket. Applåd. Fast det är ännu för ljust för att se de där åttio lamporna över Selmas torggata.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.