Seglare mötte simmande rådjur ute på havet

På väg ut till Vrångö möttes en seglande familj av något så underligt som ett rådjur som kom simmandes på havet.
– Man blev ju chockad så klart. Vi blev förvånade över hur snabbt den simmade ändå, säger Oskar Annerstedt.

ANNONS
|

I tisdags var Oskar Annerstedt ute och seglade med sin familj på svärföräldrarnas båt när de stötte på något väldigt oväntat ute i vattnet. I höjd med Vrångö kom ett rådjur simmandes i riktning mot Donsö.

– När jag tittade åt babord såg jag den simma i vår riktning. Den var så nära oss, kanske bara fem meter, och man såg direkt att det var ett rådjur på hornen. Vi blev förvånade över hur snabbt den simmade ändå, säger Oskar Annerstedt.

Enligt sjökortet var det som minst sex meter djupt där seglarna stötte på rådjuret men Oskar uppskattar att det kan ha varit runt 15 meter djupt.

ANNONS
Oskar Annerstedt blev sannerligen förvånade när de mötte ett rådjur ute på havet. Men så fort de lade märke till det så vände rådjuret om och simmade bort.
Oskar Annerstedt blev sannerligen förvånade när de mötte ett rådjur ute på havet. Men så fort de lade märke till det så vände rådjuret om och simmade bort. Bild: Privat

”Aldrig sett något liknande”

– Man märkte att den blev rädd när vi lade märke till den så den vände snabbt om. Det var nog tur annars hade vi riskerat att krocka med den.

Varför rådjuret var ute och simmade på öppet hav är oklart, men enligt Oskar Annerstedt såg det ut som att den hade lämnat Vrångö med tanke på färdriktningen.

– Man blev ju chockad så klart. Mina svärföräldrar som seglar betydligt mer säger också att de aldrig sett något liknande.

LÄS MER:Allmänheten uppmanas avliva asiatiska blåskrabban

Experten: Kan ha blivit skrämd av hund

Anders Nilsson, biträdande riksjaktsvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, menar att det visserligen är ovanligt att stöta på ett rådjur när man är ute med båten, men inte unikt.

– De simmar ju regelmässigt och de finns mig veterligen på de flesta öarna därute och kan till exempel simma mellan öarna. Det som ofta sker sommartid är att de blir stressade, kanske att någon har dålig koll på sin hund som jagar rådjuret, som då kastar sig i vattnet under flykten. Och de kan simma flera kilometer, säger Anders Nilsson.

Behöver man vara orolig för att man ska köra på ett rådjur när man är ute med båten?

– Nej då, så vanligt är det inte. Det är ju inget vattenlevande djur, men man kan se dem när de transportera sig mellan öarna. Om man är mån om rådjuren är det långt viktigare att man har en god hundhållning. De har dessutom små kids såhär års så man ska försöka att inte störa dem, säger Anders Nilsson.

ANNONS

LÄS MER:Misshandlad boaorm hittad på frisbee-bana

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS