Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Segern: De har drivit igenom gratis sommarkort

I sommar får unga åka kollektivtrafik gratis. Ungdomsfullmäktige jublar – det har varit en fråga som man drivit hela tiden. – Det är jätteskönt att vi får igenom det här ett år till, säger 17-åriga ordföranden Sandra Daniel.

Ända sedan ungdomsfullmäktige drog i gång 2005 har man drivit frågan om gratis busskort på sommaren för unga. Såväl 2014 som 2016 fick elever i årskurs sex till nio och gymnasieelever under första och andra året gratis busskort under sommaren. Andra år har i stället Göteborgs stad sagt nej till att betala kostnaden.

Men i år går man på ungdomarnas linje och de första busskorten dimper ner i brevlådorna i början på maj, något som Göteborgdirekt har uppmärksammat. Det är kommunen som betalar kostnaden på 20 miljoner kronor. 2016 blev det inget sommarkort eftersom politikerna bedömde att pengarna behövde gå till att hjälpa barn och ungdomar att klara skolan. Sammanlagt är det 35 000 elever som får korten i år.

– Det här är ett politiskt beslut som kommunstyrelsen tagit och det handlar om att ge barn och unga möjlighet att röra sig och åka under sommarlovet, säger Madeleine Nilsson, kommunikatör på Trafikkontoret vid Göteborgs stad.

Bjudit in politiker

Sandra Daniel,17, är ordförande i ungdomsfullmäktige och en av dem som kämpat för korten. Ungdomsfullmäktige har bland annat bjudit in politikerna till möten för att diskutera frågan och tagit upp ämnet under föreläsningar och panelsamtal.

– Det är jätteskönt att vi får igenom det här ett år till. Vi tycker det här är jätteviktigt, dels för att det gynnar barn som inte har det bra socioekonomiskt, men det gör även att alla barn och unga får en större frihet och ett lov som inte bara tillbringas hemma, säger hon.

Korten gäller dygnet runt mellan 1 juni och 31 augusti och skickades i de flesta fall direkt hem till eleven. Även papperslösa och asylsökande elever får korten.

Krävs nytt beslut

Framtiden för de gratis sommarkorten är mer oviss eftersom politikerna tar ett nytt beslut från år till år. Men Sandra Daniel är positiv till utsikterna att få igenom gratis åkning även 2018.

– Jag tror att möjligheterna för att det ska finnas kvar fler år är väldigt stora, men mycket beror på hur budgeten ser ut kommande år och vad som prioriteras. Ungdomsfullmäktige och framför allt barn och unga som bor här skulle vara extra glada. Det skulle verkligen gynna oss, säger hon.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.