Securitas tar över biljettkontroller

ANNONS
|

Västtrafik förhandlar med Securitas om att de ska ta över all biljettkontroll inom Västtrafik, fram till och med att avtalet med dem går ut i början av 2017.

- Vi räknar med att vara klara med förhandlingarna denna vecka. Där vi hoppas att vi kan komma överrens och att det är löst i dagarna, säger Lena Jovén på Västtrafiks presstjänst.

- Även om inget är helt klart innan papprena är påskrivna.

Att Västtrafik bröt med G4S har inneburit att det inte genomförts några biljettkontroller i länet under sommaren. Däremot fortsatte biljettkontrollerna som vanligt i Göteborgs kommun där Securitas skött kontrollerna.

ANNONS

- Securitas har gjort ett bra jobb sen de tog över och vi har lagt mycket tid och utbildning i samarbete med dem. De undersökningar som är gjorda visar att även kunderna är nöjda, säger Lena Jovén.

Behovet av biljettkontroller är inte lika stort i regionen där Västtrafik använder sig av förarvisering och tågvärdar.

- Vi ser inte att det varit akut att vi tappade intäkter av den anledningen. Även om vi självklart vill ha en biljettkontroll i hela regionen, säger Lena Jovén.

Under torsdagen kunde SVT Väst rapportera att busschauffören, som säger sig ha lagt upp filmen på misshandeln av sin kollega på Youtube, blivit uppsagd av arbetsgivaren Transdev. Enligt chauffören, Abdi, beror uppsägningen på att han la upp videon. Anledningen ska vara att han genom det skulle ge företaget dålig publicitet. I förra veckan hade Kommunal, Abdi och Transdev ett möte.

- Där de erbjöd mig pengar för att jag skulle hålla tyst om det och inte gå till media. Jag tackade nej, det kändes som utpressning, säger Abdi till GP.

Den förklaring som Abdi fått om orsaken till uppsägningen är frånvaro från arbetet och ett läkarintyg som han skickande in för sent. På Kommunal vill man inte kommentera ärendet på grund av att det är pågående.

ANNONS

- Vi har haft en förhandling och det finns ett förslag på överenskommelse, mer än så kan jag inte säga, säger Lasse Selander, fackligt ombud för kollektivtrafik på Kommunal.

På Transdev vill man inte kommentera vilka grunder som chauffören sagts upp på med hänvisning till att det är ett personalärende. Enligt Eva Tiséus, kommunikationschef på Transdev har uppsägningen inget med videoklippet att göra.

- Jag vill vara tydlig med att den här händelsen som inträffade tidigare i år, med föraren som råkade illa ut, har inget som helst att göra med det här personalärendet. Det är två helt separerade händelser, säger hon och fortsätter.

- Vad gör det oss att bilderna på händelsen kom ut? Det är omskakande bilder men inget som är negativt för oss som företag. Vi har inga problem med att det dokumenterades, egentligen är vi väldigt tacksamma för att det här belystes.

ANNONS