Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Se upp för tjuvarnas lömska trick i sommar

Flera personer runt om i Västsverige har anmält stölder av sina värdesaker. De drabbade har råkat ut för ”låtsasturister” som frågat om vägen med hjälp av en karta.
– Folk blir distraherade av att man sätter upp kartan framför ansiktet på dem, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen.

Det så kallade ”karttricket” går ut på att gärningspersonen ofta går fram till någon som sitter på en uteservering med telefon eller plånbok framme på bordet. Genom att fråga efter vägbeskrivning lägger personen en karta på bordet över värdesakerna. Efter det kan gärningspersonen dra bort kartan samtidigt som den stjäl med sig sakerna under den.

– Det här har pågått i många år. Framförallt är det under turistsäsongen när det är väldigt mycket folk som rör sig på stan, säger Thomas Fuxborg, presstalesman vid polisen.

Det har också hänt att gärningspersonen har hållit upp kartan framför någon och på så sätt distraherat personen under stöld av värdesaker.

– Folk blir distraherade av att man sätter upp kartan framför ansiktet på dem, säger Thomas Fuxborg och berättar att den här typen av brott är vanligast på sommaren.

– Det har även drabbat människor på hotell under frukosten och liknande, säger han.

Vad ska man tänka på för att inte råka ut för det här?

– Se till att ha värdesaker under uppsikt. Håll helst i handväskan och lägg inte telefonen på bordet. Var vaksam, säger Thomas Fuxborg.

Enligt Thomas Fuxborg sker den här typen av stölder ofta många gånger på kort tid i ett område innan det fortsätter någon annanstans.

– Man misstänker utländska ligor som opererar och flyttar sig runt i Sverige.

Polisen tar emot tips och iakttagelser via växeln 114 14, eller via tipslänk på polisens hemsida.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.