Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/47

Se bilderna från Göteborgskravallerna

Det är nu 15 år sedan Göteborgskravallerna, som uppstod i samband med EU-toppmötet den 14-16 juni 2001. Här har vi samlat några av GP:s bilder från den kaotiska helgen.

Stefan Berg var en rutinerad fotograf redan för 15 år sedan. För hans del började den 14:e juni 2001 på Svenska Mässan där USA:s president George W. Bush befann sig för att delta i EU-toppmötet. Stefan var GP:s utsände fotograf.

– Sedan började det hetta till ganska snabbt, fick vi vetskap om. Så jag lämnade Svenska Mässan och gick mot Stadsbiblioteket, säger Stefan Berg.

När stenkastningen började så klättrade han upp på Stadsbibliotekets fönsterbleck. Där stod han och tog flera bilder som sedan dess fått stor spridning. Stenarna flög fram och tillbaka, men Stefan var aldrig orolig för sin egen säkerhet.

LÄS MER: 15 år efteråt i Göteborg

– Nej, inte direkt. Som fotograf har man ett sorts filter mellan sig och det man fotograferar, i form av kameran. Så jag var inte rädd, men ändå så pass begåvad att jag inte ställde mig mitt i allt.

Måns Langhjelm jobbade också på GP redan 2001. Då bodde han inne i stan och fick ett samtal från redaktionen om att polisen börjat spärra av Hvitfeldtska gymnasiet. Han satte sig på cykeln, åkte dit, och fick en ordentlig visitering.

LÄS MER: Så snabbt kan rädslan förvandla ett samhälle

– Så fort jag ställt ifrån mig cykeln kom det fyra-fem poliser och hällde ut min kamerautrutsning på marken. Det var min första kontakt med polisen den helgen, och de satte ribban direkt.

Han minns att det var en speciell stämning i Göteborg redan innan det värsta kaoset brytit ut.

LÄS MER: En busstur bland minnen av Göteborgskravallerna

– Det låg våld i luften, på något sätt. Man fick en känsla av att något kommer expoldera vilket sekund som helst.

Både Måns Langhjelm och Stefan Berg nämner kravallerna och bränderna på Avenyn som det som allra tydligast har etsat sig fast i minnet.

– Stenkastningen var dramatisk i sig. Men där anlade man bränder och det blev dessutom skottlossning. Det var starkt, säger Stefan Berg.

– För min del är nog det här det mest dramatiska jag har varit med om. Det tog hårt på en att, att det var på hemmaplan. Det var skottlossning utanför mitt favoritfik i Vasastaden, säger Måns Langhjelm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.