Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SDU-möte i Göteborg avslutades lugnt

Sverigedemokraternas ungdomsförbund besöker Göteborg i dag. Polisen fanns på plats på Gustaf Adolfs torg för att säkra ett torgmöte mellan klockan 11 och 12.

Sverigedemokraternas ungdomsförbund, SDU, är ute på sin valturné. På söndagen besöker partiet Göteborg och höll möte på Gustaf Adolfs torg.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Polisen hade en särskild kommendering på plats från klockan 10. SDU:s representanter skulle ha börjat tala klockan 11 men blev försenade.

Två tredjedelar av torget hade spärrats av, runt statyn av Gustav Adolf och hela vägen från gamla rådhuset till börsen. Polisen hade skapat ett fållsystem, där personer som ville komma nära talarna slussades in och informerades om att instrument och annat som kunde störa mötet inte var tillåtet.

Den första ansökan om tillstånd för torgmöte avsåg Järntorget men den avslogs eftersom säkerheten inte kunde garanteras där.

Polisinsatsen var omfattande, med bland annat ridande poliser, dialogpoliser och piketbussar.

Kommenderingschefen Lena Matthijs motiverar insatsen med hotbilden vid tidigare SD-möten – bland annat fanns cirka 700-800 motdemonstranter på plats vid ett SDU-möte i Malmö på lördagen.

Polisen beskriver kommenderingen som en insats som görs för att trygga demonstrationsrätten och yttrandefriheten.

- Vi hade fått kraftig kritik om något hade hänt här och vi inte hade haft beredskap, säger Lena Matthijs. Vill man stoppa mötet ska man inte kunna det. Samtidigt får det inte uppstå några allvarliga ordningsstörningar.

Cirka 20-30 personer hade samlats för att lyssna till SDU. När förste talaren drog igång kvart över elva, möttes han genast av oväsendet från ett hundratal motdemonstranter som stod utanför avspärrningarna. De blåste i vuvuzelor, skramlade med nycklar och skanderade slagord. Det fortsatte genom hela mötet, som avslutades klockan tolv utan att några incidenter inträffat.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.