Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Özgür Tasbas sitter som politisk vilde på posten som SDN-ordförande i Östra Göteborg. Nu har han bestämt sig för att gå med i Demokraterna. Bild: Arne Larsson

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SDN-ordförande går med i Demokraterna

Özgür Tasbas, ordförande i Östra Göteborg, går med i Demokraterna. Det innebär att tre sittande SDN-ordförande tillhör det nystartade partiet.

I början av maj meddelade Özgür Tasbas att han lämnar Miljöpartiet. I första hand på grund av att han menade att partiet misslyckats med att göra någonting åt segregationen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Då fanns inga tankar på att fortsätta med politiken, berättar han.

LÄS MER: Stadsdelsordförande lämnar Miljöpartiet

– Sedan fick jag lite erbjudande, framförallt från borgerliga partier, och började fundera.

Ser målkonflikter

Efter att ha gått igenom partiernas respektive budgetförslag bestämde han sig för att gå med i Demokraterna.

– Jag tycker att Demokraternas budget är den bästa jag sett i Göteborg, någonsin.

Hur då?

– De har ett nytt sätt att se på styrning och ledning. Och den är kort och koncentrerad på det som är viktigast för göteborgarna. I dag har vi för många mål och ibland mål som står i konflikt med varandra.

Özgür Tasbas var medlem i Miljöpartiet under drygt tio år. Han har suttit som ordförande i Östra Göteborg sedan valet 2014. Före det var han under en mandatperiod vice ordförande i Västra Hisingen.

Hur stämmer Demokraternas politik överens med ditt miljöengagemang ?

– Miljöpartiet har varit med och fattat beslut om att bygga vid Härlanda tjärn. Det hade aldrig hänt för några år sedan. Miljöpartiet är inte vad det varit, säger han och pekar på att Demokraterna driver frågan om att ta fram en ny "grönplan" för staden.

Vill stoppa linbanan

Som miljöpartist stod du bakom Västlänken. Har du ändrat uppfattning i den frågan?

– De tekniska frågorna – som hur det går att bygga i leran eller kapaciteten – vill jag inte ge mig in i. Men jag tycker att det blev väldigt fel med folkomröstningen, att vi inte stannade upp då.

Men det var fyra år sedan. Vad vill du göra nu, när bygget är igång?

– Avsluta det och satsa på annat, som bättre kollektivtrafik inom staden. Och så bör vi avsluta idiotprojektet med linbanan.

Eftersom listorna för höstens val redan är fastställda kan Özgür Tasbas inte kandidera till en plats i kommunfullmäktige för sitt nya parti. Däremot kan han få uppdrag i nämnder och styrelser, om partiet får tillräckligt många röster för det.

– Om jag behövs i någon roll efter valet ställer jag upp, men jag har egentligen inte tänkt så långt än.

Demokraternas partiledare Martin Wannholt säger att han haft en del kontakt med Özgür Tasbas i fullmäktige, men att han bestämt sig för att bli medlem fick han reda på först under torsdagen.

– Det är många som vill kommer över till oss – vi är 1 900 medlemmar i dagsläget – och Özgür är förstås hjärtligt välkommen på samma villkor som alla andra. Nu får han lära känna partiet och se vad han kan bidra med.

Sitter kvar som ordförande

Sedan tidigare har förre socialdemokraten Jahja Zeqiraj och avhoppade miljöpartisten Henrik Munck anslutit sig till Demokraterna. Både två sitter kvar på sina poster som ordförande i Västra Hisingen respektive Västra Göteborg, något de fått kritik för eftersom de sitter på mandat som tillhör partier de inte längre representerar.

LÄS MER: Munck och Zeqiraj går med i Demokraterna

Även Özgür Tasbas har uppmanats att avgå av sitt gamla parti, men valt att sitta kvar.

– Det är två månader kvar till valet. Tar man in en ny ordförande nu skulle man äventyra budgetarbetet, säger han.

"Överskattar sig själv"

Ulf Kamne, kommunalråd för Miljöpartiet, konstaterar att Tasbas skrivit under en kandidatförsäkran och förbundit sig att lämna uppdraget om han lämnar partiet – och att den gäller även om det är kort tid kvar till nästa val.

– Özgür överskattar sig själv. Det finns en vice ordförande som är beredd att ta över. Det är till och med så att Özgür fått mycket stöd av henne under mandatperioden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.