Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sverigedemokraterna vill börja om från början och låta stadens budget utgå ifrån vilka kostnader som verkligen finns, inte hur förra årets budget såg ut. Bild: Arne Larsson
Sverigedemokraterna vill börja om från början och låta stadens budget utgå ifrån vilka kostnader som verkligen finns, inte hur förra årets budget såg ut. Bild: Arne Larsson

SD vill inte finansiera ”vuxna som sitter och röker på kafé”

Sverigedemokraterna behöver varken höja skatten eller ta av sparade medel. Istället hittar partiet drygt 4 miljarder kronor som kan sparas in och fördelas om. Bland annat vill man ge de nystartade socialnämnderna 2 miljarder kronor mindre och skrota den socioekonomiska viktningen som ger skolor i utsatta områden mer.

I alliansens budget, som väntas gå igenom vid budgetfullmäktige, får de fyra nya socialnämnderna 4,5 miljarder kronor. I Sverigedemokraternas budgetförslag får de 2,7 miljarder kronor.

– Vuxna som sitter på ett kafé och röker hela dagarna ska inte bekostas av Göteborgs skattebetalare, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou.

De nya socialnämnderna tar över delar av de gamla stadsdelsnämndernas uppdrag och får i den nya organisationen befolkningsansvar. Pengarna fördelas till nämnderna enligt en formel där män som uppburit försörjningsstöd ger mer.

Lång lista över onödiga utgifter

Den fördelningsmodellen vill SD skrota, så att medborgarna ska se till att göra sig anställningsbara istället för att sitta och skrota på ett kafé eller ägna sig åt skadegörelse på dagarna.

Totalt hittar partiet över 4 miljarder kronor som man menar går att fördela om och använda bättre och partiets budget innehåller en lång lista på sådant man inte vill göra. Det är bland annat interreligiösa skolprojekt, pool i jubileumsparken, kamelfarmar och kommunikatörer.

Vid sidan av kapade anslag till socialnämnderna hittar partiet stora besparingar i SFI-undervisning, som man vill krympa till ett lagstadgat minimum, assistansfusk och modersmålsundervisning.

– Till nästa år ska vi gå igenom hela organisationen från grunden. Det här är ett steg i den riktningen, säger Jörgen Fogelklou.

Utgår från behoven

Istället för att bygga vidare på stadens gällande budget vill SD byta synsätt och utgå från vad som behövs och vad staden är skyldig att göra, förklarar han.

– Alliansen sitter och styr på en 24-årig socialdemokratisk resursfördelningsmodell. Vi vill utgå ifrån vilka kostnader vi verkligen har.

Vad gäller resursfördelningsmodellen så är partiet helt emot att pengar fördelas ut baserat på vilket ursprung befolkningen har. När det kommer till skolan innebär det att man minskar den socioekonomiska viktningen med 99 procent.

– Lagen säger att man måste ha en socioekonomisk viktning, så vi har kvar en procent.

Pengarna ska istället fördelas lika till alla skolor och de som av någon anledning har ökade behov får ansöka om pengar från en central pott.

Beslut om stadens budget för 2021 ska fattas den 5 november.

LÄS MER: Alliansens budget – plockar ut halv miljard ur krisreserv

LÄS MER: De rödgrönrosa vill höja skatten för att säkra välfärden

LÄS MER: Färre chefer och fler på golvet i Socialdemokraternas budget

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.