Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Under söndagsmorgonen fattades SD:s valsedlar i en vallokal i Göteborg. Bilden är en arkivbild.  Bild: Janerik Henriksson/TT
Under söndagsmorgonen fattades SD:s valsedlar i en vallokal i Göteborg. Bilden är en arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

SD-valsedlar saknades i vallokal

Vallokalen i Annedalsskolan i Göteborg saknade partivalsedlar från Sverigedemokraterna när de öppnade under söndagen. Det var först när SVT uppmärksammade det som valsedlarna plockades fram.
– Det är ytterst allvarligt, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg.

Trots att det är upp till röstmottagarna, de funktionärer som arbetar i vallokalen, att se till att det finns partivalsedlar för alla partier som fått mer än en procent av rösterna i något av de senaste två valen fanns det inga partivalsedlar från Sverigedemokraterna i vallokalen i Annedalsskolan i Göteborg under söndagsmorgonen, något som SVT var först att rapportera om.

När det gäller namnvalsedlarna är det däremot upp till partierna själva att se till att de finns i vallokalerna.

Det var först två timmar efter att lokalen öppnade som misstaget upptäcktes, då SVT kontaktade valchefen i Göteborgs stad.

– Det är ytterst allvarligt och anmärkningsvärt, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg.

"En faktisk miss"

Enligt Bill Werngren, valchef i Göteborgs stad, rör det sig om ett mänskligt misstag.

– Det ingår i valsystemet, Sverige trycker 700 miljoner valsedlar och vi har utbildat människor i vilken ordning de ska stå men så är de stressade och sådant här händer, så det är en faktisk miss. Men så fort vi fick reda på det så åtgärdade vi det, säger Bill Werngren.

Han menar att det inte är konstigt att missen inte upptäcktes tidigare, då det är omöjligt för röstmottagarna att kontrollera alla valsedlar hela tiden. Bill Werngren ansvarar för 350 vallokaler i Göteborg och enligt honom inträffar misstag som dessa hela tiden under en valdag.

– Jag får hela tiden samtal om den här typen av misstag och både väljare och företrädare från partier har synpunkter på det. Det är så våra dagar ser ut, säger han.

Styrelsen informerad

Han förstår dock att de partier som drabbas är kritiska till att det inträffar.

– Det är klart att det är tråkigt för partiet. Men alla partier är medvetna om hur vårt valsystem fungerar och att systemet har inbyggda kontrollsvårigheter. Det är klart att det kan bli mänskliga fel, säger Bill Werngren.

Jörgen Fogelklou säger att han informerat SD:s styrelse i Göteborg, som eventuellt kommer gå vidare för att se vad som inträffat.

– Vi får ju ta någon samlad bild och se om det har hänt på fler ställen, men om vi går vidare eller inte vågar jag inte svara på. Men har det upptäckts något fel så ska det väl anmälas, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.