Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

SD-toppens order: Hitta och straffa GP:s källor

I våras avslöjade GP hur SD-toppen Lars Hansson anklagades för toppstyre och fiffel med partiets pengar. I dag kan vi avslöja att partitoppen tillsatt en specialgrupp – för att jaga och straffa GP:s källor. – Få fram vilka som ligger bakom GP-sveket, skriver partiet.

Det var i mars förra året som GP avslöjade hur SD-medlemmar i Göteborg anklagade kommunalrådet Lars Hansson (SD) för toppstyrning och för att ha fifflat med medlemmarnas pengar i sin roll som kassör.

GP:s granskning av partiets interna bokslut visade bland annat att partipengar gått till att köpa och laga hans dotter Lotta Hanssons (SD) bil, till att köpa catering från hans son Alexander Hansson (SD), samt till inköp av en motorcykel som Lars Hansson sen köpte loss för ett förmånligt pris.

Tillsätter specialgrupp för att straffa kritiker

Nu har partiets distriktsstyrelse, där Lars Hansson är vice ordförande, haft ett möte där man diskuterat saken. Förslaget: att tillsätta en grupp på sju personer som ska efterforska vilka medlemmar som talat med GP.

"Jag skulle vilja att det tillsätts en grupp av styrelsemedlemmar som tillsammans med mig och Mats E kan bena ut detta ärende och att vi kan få fram vilka som ligger bakom GP-sveket" skriver Lars Hansson i protokollet.

Vidare föreslår han att medlemmarna som talat med GP ska straffas.

"De som är inblandade i detta partiskadliga förfarande mot sina partikamrater bör få följder för sitt agerande" skriver Lars Hansson i förslaget som senare godkändes i sin helhet på mötet i december.

SD-medlem: "Styr som en diktatur"

– Man blir mörkrädd. Det är som vi sagt hela tiden, Lars Hansson och hans närmaste styr partiet som en diktatur. Som en före detta partikollega uttryckt det tidigare; säger du emot hamnar du i frysboxen, säger en SD-medlem till GP.

– Att lyfta oegentligheter och kunna tala med media är en grundbult i svensk demokrati. Men SD Göteborg bedriver häxjakt på de som vill att partiet ska vara demokratiskt. Jag har knappt ord för detta, säger en annan partimedlem.

En annan som tycker formuleringen är anmärkningsvärd är yttrandefrihetsexperten Nils Funcke.

— Om man beter sig så här inom partiet indikerar det hur man skulle kunna agera inom kommunen. Det ligger i farans riktning, säger Nils Funcke.

LÄS OCKSÅ: Experter om SD-avslöjandet: Tyder på osund partikultur

GP har sökt kommunalrådet Lars Hansson via telefon och frågat om han har tid att svara på våra frågor. 

– Det beror på vad det gäller, säger Lars Hansson.

När GP berättar vad det gäller ber han oss att mejla våra frågor. Senare under dagen får vi svar.

"Som du förstår så diskuterar inte jag interna styrelseangelägenheter med pressen" skriver Lars Hansson i ett mejl.

Försvarar gruppen

Bland de som deltog i styrelsemötet och beslutades ingå i SD:s specialgrupp är bland annat Mats Eriksson (SD), ersättare i Göteborgs fullmäktige, samt nämndemännen Anna Silvén (SD) och Christer Hätting (SD). 

– Jag vill inte kommentera det där. Det får du ta med ledningen, säger Anna Silvén till GP.

En annan som valdes in i gruppen är Agneta Kjaerbeck (SD). 

– Jag kommer inte att ha tid att delta, jag jobbar sent den dagen gruppen ska ses. Men jag tycker inte det är konstigt att man vill veta om någon betett sig illa i ett sällskap. Vad jag tycker är värre är att någon tar information och går till pressen med den, säger Agneta Kjaerbeck.

Men är det inte viktigt att man har möjlighet att uttrycka kritik och larma media om oegentligheter?
– Jo, självklart är det viktigt, säger Agneta Kjaerbeck och poängterar sen att hon inte vill bli ihopkopplad med gruppen.

SD-ordföranden lägger locket på

SD Göteborgs ordförande Jörgen Fogelklou som var med och godkände förslaget på styrelsemötet är också sparsam med kommentarer.

– Vad vi diskuterar i vår styrelse är inget jag kommenterar i media, säger Jörgen Fogelklou.

Hur ser du på partikulturen inom SD?

– Delar man våra åsikter och handlar utifrån vår kommunikationsplan är det högt i tak. Om man inte gör detta har man inte i SD Göteborg att göra, säger Jörgen Fogelklou.

GP har sökt partiledaren Jimmie Åkesson och företrädare för Sverigedemokraternas riksdagsgrupp som inte återkommit för en kommentar.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.