Lars Hansson (SD)

SD-topp i Göteborg anklagas för fiffel

GP kan i dag avslöja den interna kritiken inom Sverigedemokraterna Göteborg och hur partitoppen gjort familjeaffärer – med medlemmarnas pengar.– Det är korrupt alltihop, säger en lokal SD-politiker till GP.

GP har tagit del av interna bokslut som visar hur Sverigedemokraternas partitopp i Göteborg handskas med medlemmarnas pengar. Flera medlemmar riktar nu stark kritik mot partitoppen, särskilt mot kommunalrådet Lars Hansson (SD) och hans familj som på olika sätt gynnats genom diverse affärer.

En av många affärer rör en bil som fram till 2014 tillhörde kommunalrådet Lars Hanssons dotter, Ann-Charlotte ”Lotta” Hansson (SD). I mars 2014 köpte partiet in bilen av Lotta med partimedlemmarnas pengar, en mörkgrön Kia.

– Motiveringen var ju att bilen skulle användas av partiet under valrörelsen. Men bilen stod inte parkerad på kansliet. I stället fortsatte Lotta att använda den själv precis som vanligt, säger en aktiv SD-politiker i Göteborg till GP.

När GP granskar uppgifterna i SD:s bokföring ser vi att partiet fortsatt betala ut pengar för bilen till Lotta Hansson, trots att hon inte längre äger den. Medlemmarna har bland annat fått betala för bensin, bilreparationer, besiktningar, byte av bilbromsbelägg och parkeringskostnader – direkt till ett konto kopplat till Lotta Hansson.

Bilen såldes senare vidare billigt till en annan inom partiet, Lars Hanssons politiske sekreterare.

– Det är så det fungerar. De som håller familjen Hansson bakom ryggen belönas. Det är korrupt alltihop. Jag är så trött på hur partiet styrs, säger en annan källa inom partiet till GP.

En stor del av kritiken handlar också om när partiet bytte leverantör av catering i samband med partimöten. Enligt interna SD-källor hade man länge handlat fika och smörgåstårtor på ett café, tills det för något år sen bestämdes att all catering skulle gå via ett nytt företag. Ett företag som det senare visade sig att Lars Hanssons son ägde – Alexander Hansson (SD).

– Helt plötsligt skulle allt gå via sonens företag. Tårtor, fika, smörgåsar. Trots att det var dubbelt så dyrt. Enligt SD:s bokföring rör det sig om affärer för tiotusentals kronor. Vid ett av tillfällena, i samband med att partiledaren Jimmie Åkesson besökte Göteborg inför EU-valet i maj 2014, köpte partiet in smörgåsar och dryck från Alexander Hansson till en kostnad av 9 000 kronor. Vid ett annat möte köpte man mat för nästan 10 000 kronor och på valvakan handlade det om 14 560 kronor.

Men det är inte bara familjen Hansson som fått ta del av SD-medlemmarnas pengar.

I april 2014 köpte riksdagsledamoten Jimmy Ståhl (SD) en lätt motorcykel från en återförsäljare. Samma månad förde Sverigedemokraterna Göteborg över 24 984 kronor av medlemmarnas pengar till Jimmy Ståhl. I bokföringen framgår det att pengarna avser samma motorcykel. Men något ägarbyte sker aldrig. Och trots det får Jimmy Ståhl även pengar till bensin för motorcykeln. Enligt bokföringen ska han vid ett av tillfällena ha tankat bensin för 600 kronor. I maj 2014 ska han även ha shoppat i Blåvittshoppen med medlemmarnas pengar.

Först ett år senare, strax innan partiets årsmöte i mars 2015, skrivs motorcykeln, som medlemmarna fått betala för, över på partiet. I dag har motorcykeln skrivits över på Lars Hansson som äger den privat. Enligt uppgift behövde han bara betala 12 000 kronor för den.

– Vi är trötta på hur partiet i Göteborg sköts av vissa personer. Det är ofattbart när man skrapar lite på ytan. Så här ska det inte vara i ett seriöst parti, säger en lokal SD-politiker till GP.

Göteborgs-Posten har varit i kontakt med flera lokala företrädare för Sverigedemokraterna i Göteborg. Samtliga vill vara anonyma av rädsla för att förlora sina uppdrag eller sitt rykte inom partiet.

– Partiet i Göteborg är fruktansvärt toppstyrt. Hansson styr allt. Vi är många som är trötta på det här, säger en SD-politiker.

När GP ringer upp Lars Hanssons dotter Lotta Hansson (SD) håller hon inte med om att partiet är toppstyrt. Angående bilen försvarar hon sig med hon använt den för att köra ut flygblad och att partiet enbart betalat för hennes utlägg.

Men om du redan hade bilen och fick betalt för dina utlägg, vad var syftet med att köpa upp bilen av dig för medlemspengar?

– Det får du fråga Lars Hansson om. Alla sådana frågor får gå via honom, säger Lotta Hansson.

Har du förmånsskattat för bilen?

– Det får du prata med Lars om. Han får ta de frågorna.

Även Alexander Hansson (SD) hänvisar till sin far Lars Hansson.

Riksdagsledamoten Jimmy Ståhl (SD) däremot försvarar sig mot kritiken. Anledningen till att han fick pengar av partiet för att köpa en motorcykel som han fick behålla privat var av praktiska skäl, säger han.

– Det handlade om försäkringar. Jag använde den för att dela ut flygblad och hade den i mitt garage eftersom det inte gick att parkera den någon annanstans. Vid kansliet fanns risk för att den skulle bli stulen eller förstörd eftersom det inte finns garage där, säger Jimmy Ståhl.

Han ifrågasätter SD-medlemmarna som nu kritiserar partitoppen.

– Det finns gäng inom partiet som vill svartmåla styrelsen. Det är en handfull människor som är väldigt bittra, säger Jimmy Ståhl.

När GP ringer upp Lars Hansson (SD) blir han inte förvånad över den interna kritiken. Han säger samtidigt att allt godkänts av medlemmarna på förra årsmötet.

– Angående fordonen så har ingen betalat förmånsskatt. De har bara använts i tjänst. Sen fick de stå hemma hos Lotta och Jimmy för att det var säkrare. Alla pengar som använts är budgeterade enligt alla regler. Sen att min son fick sälja smörgåstårtor handlar om att han var bra och billig, säger Lars Hansson.

– Och angående att jag äger motorcykeln nu så auktionerades den ut bland medlemmar i en intern Facebook-grupp. Jag råkade vinna, tillägger Hansson.

Han tillbakavisar medlemmarnas kritik om toppstyrning.

– Jag har känt det här ett tag att det är lite stämningar och att folk är ute efter mig. Men vill man inte ha mig så är det bara att inte rösta på mig vid årsmötet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.