Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

SD-politiker spred förintelseförnekande quiz

Ett quiz där svarsresultaten förnekade känd fakta om förintelsen – ett sådant spred en SD-politiker verksam i Göteborg på Facebook. Nu har han fått en skarp tillsägelse av partiets ordförande i Göteborg. – Jag frågade vad i helvete han höll på med, säger Jörgen Fogelklou.

Det var för några dagar sedan som SD-politikern, en man i 60-årsåldern från Göteborg, delade en länk till ett quiz på sin Facebook-sida.

I inlägget hade politikern skrivit "Vad vet du om förintelsen?" och länkat till en hemsida med ett quiz, något som även GT skrivit om tidigare. Quizet var dock utformat på ett sånt sätt att varje fråga eller påstående förnekade kända fakta om Förintelsen.

Ett av påståendena var till exempel: "Under andra världskriget dödade den tyska regeringen cirka sex miljoner judar, de flesta av dem med hjälp av gaskammare i koncentrationsläger som Auschwitz".

Trodde det var frågesport

Deltagaren kan då välja mellan sant eller falskt och om denna markerar det förstnämnda blir resultatet "Fel". Ett annat påstående i quizet förnekar även förekomsten av gaskammare på koncentrationslägrena.

– Det dök upp i mitt flöde som andra frågesporter men jag visste inte vad det var, säger SD-politikern när GP ringer upp honom.

I stället menar han att hemsidan är vilseledande och att det av den inte framgår att quizet förnekar kända fakta om Förintelsen. 

Du gick inte ens in och deltog i quizet innan du delade det?

– Nej. Jag fick reda på det när jag fick telefonsamtal där folk undrade vad i helvete jag höll på med och då tog jag bort det direkt.

Vad är din uppfattning om vad som hände under Förintelsen?

– Den historiebeskrivningen som finns står jag bakom fullt ut.

Vad tänker du om att du faktiskt delat den här länken?

– Att jag i framtiden ska kontrollera saker både två och tre gånger innan jag delar något så att det inte blir fler misstag, säger han.

Ordförande: "Kan skada partiet"

Mannen är verksam inom Sverigedemokraterna i Göteborg och har bland annat varit involverad i kyrkovalet. Distriktstyrelsens ordförande Jörgen Fogelklou uppger att han har varit i kontakt med honom angående inlägget på Facebook.

– Jag ringde upp honom direkt när jag såg detta och frågade vad i helvete han höll på med. Han har gett mig en förklaring och det var att allt var ett misstag. Jag har själv sett den här länken tidigare och vet vad det är för avskräde som cirkulerar.

Hur påverkar något sånt här förtroendet för partiet?

– Förtroende är allt vi politiker har och det är möjligt att det påverkar det negativt. Sen skrev han det från sin privata sida men han är fortfarande en företrädare för partiet. Men jag tror inte att han är antisemit och jag tror att det här var ett misstag, men det får inte ske, säger Jörgen Fogelklou.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.