Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

SD om flygbladen: "Vi hade inte formulerat oss så"

Flygbladen som dök upp på flyktinglägret i Lesbos undertecknades SD, SD-kvinnor och det svenska folket. – Jag tror inte att det kom från oss, säger Jörgen Fogelklou, ordförande för SD i Göteborg.

Tidigare i veckan har många fått hem flygblad från SD i sina brevlådor. Under lördagen kom nyheten att flygblad som uppgavs komma från SD hade börjat spridas i flyktinglägret på Lesbos i Grekland.

I dessa beskrivs Sverige som ett otryggt land. Dessutom står det:

"Sverige är ett modernt västerländskt land. Här är män och kvinnor jämställda. Tvångsäktenskap och polygami kommer aldrig att accepteras. Halalslakt, att ha på sig niqab eller burqa på offentliga platser kommer att förbjudas i vårt land."

– Jag skäms så otroligt mycket, säger Mohammed Mouaid, volontärarbetare från organisationen Gränslöst Mänskligt som var på plats och larmade svensk media om flygbladen.

Han har precis landat på Arlanda efter fyra dagar på Lesbos där han arbetat för att hjälpa flyktingarna som kommer till den grekiska ön. Han har tagit emot människor på stranden och hjälpt dem till lägret. Vid ett tillfälle bestämde han sig för att övernatta i ett av lägren. Det var då han fick syn på ett av flygbladen.

– Det var en annan volontärarbetare som visade mig den. De ville inte göra en stor sak av det. Men jag blev så upprörd. De har undertecknat sitt budskap med "svenska folket". Jag har inte skrivit under detta, säger han.

Enligt honom var en av volontärarbetarna på plats säker på att flygbladen hade kommit in via en av sovsäckarna som skänkts som hjälp till lägret.

– Om det stämmer, känns det ännu värre. Att skicka hjälp till utsatta människor som ett sätt att framföra detta hatiska budskap. Jag skämdes över att vara svensk.

Han berättar att totalt fyra flygblad hade hittats medan han var där.

Sajten som flygbladen hänvisar till är helt svart på söndagen. Hemsidan är registrerad på en person som har haft ett förtroendeuppdrag hos SD. Den upprättades för ungefär tre veckor sedan.

Sverigedemokraternas ordförande i Göteborg Jörgen Fogelklou säger att han har följt nyhetsrapporteringen om flygbladen.

– Jag vet ingenting om detta. Jag kan inte vara säker, men jag tror inte att de kom från oss. Vi hade inte formulerat oss så.

Vad är det du reagerar på?

– Att det såg väldigt hemmasnickrat ut.

GP har försökt nå Sverigedemokraternas presstjänst under lördagen utan att få svar. Jörgen Fogelklou berättar att partiet kommer att gå ut med ett officiellt uttalande på måndagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.