Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

SD-kandidaten: "Zoomalier" inte kompatibla med vårt samhälle

"Zoomalier är INTE kompatibla med vårt samhälle och kultur!!" Det skriver den sverigedemokratiske kommun- och landstingskandidaten Bengt Hansves i ett inlägg på Facebook.
– Jag kanske har formulerat mig något klumpigt ibland, säger han.

SD-kandidaten från Göteborg har under året i olika inlägg i Facebookgrupper som "Bevara Sverige Homogent" och "Avgå nu Stefan Löfven" skrivit att exempelvis somalier och muslimer inte är kompatibla med det svenska samhället och svensk kultur.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

När GP kontaktar honom säger han att han ibland kan ha formulerat sig något klumpigt men vidhåller att Somalia och Sverige skiljer sig stort och hänvisar till en global kulturkarta som World Values Survey tar fram var femte år.

– Du har säkert sett den här kartan, där Sverige ligger på ena änden och Somalia på den andra. Då blir det en kulturell krock.

Han förklarar också att han med "inte kompatibla" menar att det är en för avvikande kultur för att fungera i Sverige.

Bengt Hansves har under året även kommenterat ett skabbutbrott på ett äldreboende genom att ställa frågan: "Inkvoterad "gratis" arbetskraft från AF med stora bylsiga svarta, bruna kläder i flera sjok ?"

Till en artikel om en älg som hittats stympad vid vägkanten har han skrivit: "Våra "berikare" excellerar i "kompetens"... En älg är INTE detsamma som ett får eller kamel..."

I artiklarna står det att man inte vet hur skabbutbrottet har börjat eller vem som har stympat älgen.

"Det handlar inte om rasism"

Bengt Hansves erkänner att han själv inte kände till bakgrunden till de båda händelserna men säger att han inte tror att det rör sig om svenska turister eller jägare.

Men att de olika kommentarerna och tituleringen av somalier som "zoomalier" skulle vara rasistiska slår han tillbaka helt.

– Det handlar inte om att någon är mörk i hyn. Det handlar inte om rasism, säger han.

Istället menar han att det handlar om kultur.

Ska undersöka om det finns skäl för uteslutning

Håkan Lösnitz sitter i regionfullmäktige för Sverigedemokraterna och håller i utbildningar med kandidater och medlemmar.

När GP pratar med honom har han bara haft ett kort samtal med Hansves. Han säger att han måste ta reda på mer men att det spontant låter problematiskt.

– Så fort du ger ett epitet till andra människor eller grupperar dem tycker jag personligen att det är fel. Man kan aldrig säga att alla är på ett visst sätt, säger han.

Håkan Lösnitz tycker att frågan är viktig eftersom Bengt Hansves har goda möjligheter att komma in som förtroendevald i Västra Götalands regionfullmäktige.

Han förklarar att när den här typen av frågor uppdagas pratar de med medlemmen eller kandidaten och utreder situationen. Om det hela bedöms allvarligt nog skickas ärendet vidare.

– Vi som lokalavdelning kan inte stänga av eller utesluta på något sätt. Vi har inte mandat till det. Då handlar det om att skicka vidare och skriva en rapport och så får de nationellt i moderpartiet ta ställning i ärendet, säger han.

"Vi kan inte hålla koll på allting"

Håkan Lösnitz säger att han i sina utbildningar med medlemmar och kandidater ständigt pratar om hur man ska uppföra sig i sociala medier.

Samtidigt menar han att det är omöjligt för partiet att gå bak i tiden och undersöka alla inlägg och kommentarer som har skrivits i olika grupper på Facebook och Twitter.

– Det här händer vårt parti ibland. Det händer andra också, men oss lite mer eftersom vi attraherar människor som tror att vi är på ett visst sätt. Men vi kan inte hålla koll på allting. Det går inte.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.