Jörgen Fogelklou (SD) tycker att kommunens budget ska utgå ifrån de behov som finns för året, och inte hur budgeten såg ut förra året.
Jörgen Fogelklou (SD) tycker att kommunens budget ska utgå ifrån de behov som finns för året, och inte hur budgeten såg ut förra året. Bild: Anders Ylander

SD-förslaget: ”Sluta med SFI-dagis”

Sverigedemokraterna vill spara pengar på SFI-undervisning och tolktjänster för att få mer pengar till annan verksamhet. I partiets budget är ”SFI-dagis” med på listan över saker man inte ska satsa på.
– Vi som kommun ska inte betala för att folk lär sig svenska, det måste de vara beredda på att betala själva, säger kommunalrådet Jörgen Fogelklou.

ANNONS
|

På torsdag ska kommunfullmäktige fastställa stadens budget för 2022. Sverigedemokraterna presenterade sitt förslag under tisdagen – och det innehåller en lång lista över saker man inte vill lägga pengar på.

Där finns bland annat avgångsvederlag till ”inkompetenta direktörer”, ”svarthandel på Kviberg”, ”fula fyrkantiga byggnader”, ”klimatpanik” och ”interreligiösa projekt”.

Svenska skattebetalares pengar ska inte gå till utländska män som sitter på kafé och fikar.

Jörgen Fogelklou konstaterar att partiet tidigare fått kritik för att man skurit för hårt i socialnämndernas verksamhet. Även i år sänker man, men inte lika kraftigt. Men inte för att kunna betala ut en massa pengar i handen till folk som egentligen kan jobba.

Jörgen Fogelklou (SD).
Jörgen Fogelklou (SD). Bild: Anders Ylander

– Svenska skattebetalares pengar ska inte gå till utländska män som sitter på kafé och fikar. Om man är mitt i livet ska man göra sig anställningsbar, det gör man i arbetsmarknad vuxenutbildning – och där satsar vi.

ANNONS

Ingen gratis tolk livet ut

När det gäller SFI, svenska för invandrare, vill partiet styra om så att det blir självfinansierat. Den som använder tjänsten ska betala för den.

– Det är jätteviktigt att människor som kommer till Sverige ska lära sig svenska. Det är a och o – men det behöver inte vara skattefinansierat. Man måste vara beredd att betala själv.

Samma resonemang gäller tolktjänster. Den som behöver hjälp av en tolk ska kunna få det.

– Men man ska inte kunna få gratis tolk livet ut.

Jörgen Fogelklou berättar att partiet sneglar på på den skånska SD-styrda kommunen Hörby och den modell som används där. Fokus ligger på medborgarnas behov och att erbjuda det som lagen kräver, men inte så mycket utöver det.

– Vi ska bedriva kärnverksamhet som motsvarar lagens krav. Nu gör vi ofantligt mycket mer.

Bort med jippon

Det är i den andan man ska läsa den långa listan över saker man inte vill satsa på – som också innehåller sådant som ”dyra biltvättar som kallas konst”, ”skattefinansierade jippon” och ”tjänstemän som jobbar med mänskliga rättigheter”.

De pengar som partiet sparar in på sådant man ser som meningslöst och onödigt går ut i andra verksamheter. Det innebär bland annat att satsningen på utbildningssektorn är i nivå med de rödgrönrosa partiernas, vilket innebär att det är högre än den styrande alliansen.

ANNONS

Men allt fördelas inte ut direkt till skolorna. Vad gäller grundskolorna lägger Sverigedemokraterna 600 miljoner kronor i en central pott där skolorna ska kunna ansöka om medel för ökade behov.

– I dag får skolan pengar enligt en resursfördelningsmodell, som vi tycker bygger på de låga förväntningarnas rasism. Man tror att vissa elever kräver mer resurser. Vi vill att de ska få mer pengar när de kan visa att de har ökade kostnader.

LÄS MER:Skattehöjning ska finansiera rödgrönrosa satsning

LÄS MER:S vill städa upp i den kommunala byråkratin

LÄS MER:Demokraterna vill se stora satsningar på trygghet och välfärd

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS