Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

SD:are klipper medlemskorten

David Lindh (SD), ledamot i Västra Götalands regionfullmäktige uppmanar göteborgarna att rösta på något annat parti. – Vi hoppar av SD men framförallt påpekar vi att man absolut inte ska rösta på SD lokalt, skriver David Lindh till GP.

I ett filmklipp som nyligen laddats upp på Youtube klipps en mängd SD-medlemskort sönder. Filmen innehåller bland annat texten ”En röst på SD Göteborg i kommande val är bortkastad. Ledningen är korrupt! Välj ett annat lokalt parti”. Den avslutas med att en kvinnoröst säger ”tack för oss” och en hand som pekar långfingret mot ett av de sönderklippta korten.

Ledamot i regionfullmäktige

Youtubekontot tillhör David Lindh (SD), ledamot i Västra Götalands regionfullmäktige.
I ett sms bekräftar han att det är han som laddat upp filmen. Bakgrunden är enligt honom att Sverigedemokraterna på riksnivå inte tagit tag i de problem kortklipparna upplever att kommunalrådet Lars Hansson (SD), riksdagsledamoten Jimmy Ståhl (SD) och distriktsordförande Jörgen Fogelklou (SD) utgör.

– Vi hoppar av SD men framförallt påpekar vi att man absolut inte ska rösta på SD lokalt, skriver David Lindh till GP.

Toppstyrning och fiffel

Konflikten inom SD Göteborg har pågått i något års tid. Bland annat har Lars Hansson anklagats för toppstyrning och för att ha fifflat med medlemmarnas pengar. Efter en granskning i GP tillsattes en grupp som skulle leta reda på, och straffa, de medlemmar som lämnat uppgifter till GP.

Lars Hansson tycks ta kortklippningarna med ro. 
– Ja, vad ska man tycka om att folk klipper ett medlemskort. Man har rätt att välja om man vill vara med i en förening eller inte, säger han.

Att döma av andra filmer på David Lindhs youtube verkar det ha pågått ett uteslutningsärende mot honom. Stämmer det?

– Det diskuterar jag inte. Det är interna angelägenheter, säger Lars Hansson.

Hur är stämningen inom SD Göteborg i dag?

– Den är fantastisk. Vi är ett välmående parti i Göteborg och medlemsantalet ökar hela tiden, säger Lars Hansson.

David Lindh var en högljudd kritiker av hur det gick till när riksdagsledamoten och före detta partiledaren Mikael Jansson (SD) förlorade ordförandeposten i Göteborgsdistriktet till Jörgen Fogelklou 2015.

Hisingen

Mikael Jansson säger att han inte hade hört talas om kortklippningarna innan filmen dök upp. 

– Jag vet inte vilka de är, men gissningsvis känner jag 80 procent av dem, eller alla. Men vad jag kan minnas har jag inte pratat med någon av dem om det. Man måste respektera deras rätt att göra så, men jag tycker det är tråkigt att tappa så många aktiva medlemmar på Hisingen, säger han.

Det är din uppfattning att de som klipper sina kort kommer från Hisingen?

– Ja det är den bild jag har fått. Jag vet inte om det stod så i filmen, men mitt intryck är att de var från Hisingen, säger Mikael Jansson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.