Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Karl Robbjens kandiderar till Europaparlamentet och har tidigare varit ledamot i kommunfullmäktige. Men det uppdraget fick han lämna tidigare i år när det uppdagades att han inte längre var skriven i Göteborg. Bild: Göteborgs stad
Karl Robbjens kandiderar till Europaparlamentet och har tidigare varit ledamot i kommunfullmäktige. Men det uppdraget fick han lämna tidigare i år när det uppdagades att han inte längre var skriven i Göteborg. Bild: Göteborgs stad

SD-affären ökar Karl Robbjens chanser att väljas in

SD:s tidigare sjättenamn i valet till Europaparlamentet, Karl Robbjens från Göteborg, flyttas upp ett pinnhål efter att Kristina Winberg petas. Därmed finns det en liten chans att han kommer ta plats i parlamentet.

Karl Robbjens flyttas upp på Sverigedemokraternas lista till Europaparlamentsvalet i och med att Kristina Winberg stryks. Bakgrunden är den skandal som uppdagats under de senaste dagarna där Peter Lundgren, partiets toppnamn, har erkänt att han tagit en kvinna på brösten efter ett partiarrangemang förra året. Kristina Winberg ska, enligt Sverigedemokraterna, varit illojal och hotat partikamrater i samband med affären.

Men att en plats i Europaparlamentet nu kommit lite närmare är inget som påverkar Karl Robbjens själv i speciellt stor utsträckning.

– Det finns alltid en chans så det är bara att jobba på mot det målet. Men det är ingen skillnad i hur jag kommer att jobba, ingen ändring av arbetsgång eller vilka frågor jag fokuserar på, säger han.

LÄS MER: Statsvetare om SD-skandalen: Maximalt dålig tajming

Näst största parti

Sverigedemokraterna ser ut att blir det näst största partiet från Sverige i valet till Europaparlamentet. I GP/Sifo från 15 maj fick partiet 19,9 procent av väljarnas röster. Partiet är därmed med marginal näst störst och har bara ett par procentenheter upp till Socialdemokraterna. Om resultatet från opinionsundersökningen även blir valresultat skulle SD få fyra mandat. Om partiet lyckas bli ännu större och få fem av de 20 mandaten så lär vägen till Bryssel öppnas för Karl Robbjens.

– Jag vill driva frågar om gränsskydd, yttre och inre migration inom unionen, frågor om korruption och hur unionen sköter sig, säger han.

Att Karl Robbjens kommer att komma in är långt ifrån säkert men chansen har ändå vuxit betydligt i och med Sverigedemokraternas sena förändring av vallistorna.

– Jag känner inte så mycket utan jobbar bara på som vanligt.

Men tänker du inte lite på att du nu faktiskt har bättre läge att kunna bli Europaparlamentariker?

– Nej, jag tänker inte så. Jag ser inte EU-valet utifrån mitt egna perspektiv. Det är större än så så jag fokuserar inte på valet på det sättet. Det påverkar inte valrörelsen. Den är redan igång. Jag jobbar på precis som vanligt. Det vore oproffsigt om man låter sådana här saker påverka.

För att få fem mandat behöver Sverigedemokraterna få en bit över 20 procent. Partiet har vuxit kraftigt och ser att få runt dubbelt så många röster jämfört med valet 2014.

LÄS MER: GP/Sifo: Moderaternas krissiffror fortsätter

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.