Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/3

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Scoutgård totalförstörd i kraftig brand

En 50 år gammal scoutgård i Biskopsgården har brunnit ner till grunden under natten mot fredag. Polisen misstänker att branden kan ha varit anlagd. Elden har förstört varenda tält och all utrustning som tillhörde scoutkåren Engelbrekt.
– Det känns i hjärtat, säger kårordförande Pernilla Niemi.

Strax innan klockan tre under natten mot fredag kom larmet om att scoutkåren Engelbrekts scoutgård i Biskopsgården stod i brand.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Enligt uppgifter ska det har börjat i ett förråd och sedan spridit sig till byggnaden. Det rör sig om en totalskada på scoutgården, säger Mats Gränsmark, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

Polisen larmades också till platsen men scoutgården gick inte att rädda.

– Den har brunnit ner till grunden, säger Morten Gunneng, vakthavande befäl vid polisen.

Ingen ska ha befunnit sig i stugan under branden.

– Den var tom. Vi misstänker att branden är anlagd, säger Morten Gunneng.

En anmälan om skadegörelse genom brand är upprättad eftersom man inte kan se en naturlig orsak till eldsvådan. Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen några timmar till under morgonen.

– Vi låter det brinna ner kontrollerat och se till att det inte sprids i terrängen eftersom det är så torrt ute, säger Mats Gränsmark.

"Ett samtal man inte vill ha"

Engelbrekts kårordförande Pernilla Niemi väcktes klockan fyra på morgonen när räddningstjänsten ringde för att ge henne den dystra nyheten.

– Det är ett samtal man inte vill ha. Mitt spontana svar när de sa att det brann mycket var "men det vill vi inte", som att min vilja kan styra detta. Men man är superledsen och chockad, säger Pernilla Niemi.

Pernilla Niemi är på plats vid resterna av sin scoutstuga. "Det är en chock och ett trauma", säger hon. Bild: Privat

Kåren har runt 100 medlemmar och scoutgården har funnits på platsen sedan 1960-talet. Den har brunnit en gång tidigare för tio år sedan men då kunde man rädda byggnaden.

– Men denna gången gick den inte att rädda. Vi har blivit av med allt, varenda liten pinal. Alla våra tält och matlagningsutrustning vi har för att åka på läger, IT-utrustning. Vår handbroderade kårfana som är jättegammal och en ny som vi har gjort – sådant som aldrig går att ersätta, säger Pernilla Niemi.

Kvar efter branden finns bara, som Pernilla beskriver det, en förvrängd diskbänk och en avbrunnen flaggstång. Inför de planerade sommarlägren har redan andra scoutkårer i staden hört av sig och erbjudit att dela med sig av tält och utrustning, men minnessaker och de hundratals ideella timmar som har lagts ner på scoutverksamheten går inte att få tillbaka.

– Det känns i hjärtat, säger Pernilla Niemi.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.