Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Satte klump från barnmat i halsen

En hård klump, en och en halv centimeter stor. Den satte Jacob Dahlgren, sex månader gammal, i halsen när han åt en burk lasagne från Semper. – Jag är glad att han lever, säger mamma Sandra Dahlgren.

När Jacob Dahlgren skulle äta lunch i måndags gjorde Sandra Dahlgren som hon brukar. Hon tog barnmatsburken med ekologisk lasagne från Semper, öppnade locket som klickade som vanligt och hällde ut lasagnen på en tallrik innan hon värmde den. Sex månader gamle Jacob åt med god aptit men efter några tuggor blev han plötsligt tyst, säger Sandra Dahlgren.

– Jag såg att han försökte hosta eller kräkas men inte kunde. Så jag lyfte snabbt upp honom, lutade honom framåt och tryckte på magen, säger hon.

Efter en någon minut lyckades Jacob till slut hosta upp det som fastnat i halsen. Det kom ut en kubformad hård geléaktig klump på en och en halv centimeter. Sandra Dahlgren säger att hon inte kan förstå hur den kunde hamna i burken med lasagne för barn från 6 månader.

– Allt annat i burken är malt. Som vanligt värmde jag maten på tallrik och rörde om men klumpen hade samma färg som lasagnen så jag missade den.

Hon påpekar att hon tycker att det känns obehagligt att mata Jacob med färdig barnman efter det som hänt.

– Det här får absolut inte hända, man litar ju på att barnmat är kontrollerad. Jag är glad att det inte slutade värre, det var tur att han fick upp biten, säger Sandra Dahlgren.

När hon kontaktade Semper fick hon beskedet att de inte vet hur klumpen har hamnat i burken, men de uppmanade henne att skicka in den för analys. Enligt Malin Westling, kommunikationschef på Semper, är det svårt att säga var klumpen kommer ifrån. Förutom att burkarna kontrolleras innan de fylls med mat röntgas de flera gånger, just för att upptäcka om något stort har hamnat där av misstag.

– Tyvärr kan vi inte säga vad det är förrän vi har fått in burken med innehåll och analyserat det.

Kan det finnas likande klumpar i andra burkar?

– Det kan jag inte svara på innan vi har tittat närmare på det, säger Malin Westling.

Sandra Dahlgren tror att kuben kan vara någon form av sen- eller fettklump.

– Om det är en sena blir man ju tveksam vad det är de maler ner i burken. Men vi får se vad Semper kommer fram till. Det viktiga är de kontrollerar vad som har hänt så att det inte händer något annat barn, det kan ju dö.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.