Satsning på fördubblad turism – trots kritik

Antalet turister ska fördubblas mellan 2015 och 2030. Men MP och V har invändningar.

ANNONS
|

År 2015 hade staden 4,5 miljoner gästnätter. 2030 ska de vara 9 miljoner, enligt det program för besöksnäringen som fullmäktige klubbade på torsdagen.

– Det är ett djärvt mål, men inte för djärvt. Det motsvarar den ökning vi hade mellan 2000 och 2015. Vi ska klara av det vi gjort förr, sa Ann-Sofie Hermansson (S).

12 500 nya jobb

Att besöksnäringen är viktig är de flesta överens om. Den skapar jobb – och i många fall handlar det om människors första jobb. Målet är att öka omsättningen från 24 miljarder kronor till 40 miljarder kronor. Det skulle enligt beräkningar innebära 12 500 nya jobb.

ANNONS

Men Miljöpartiet och Vänstern vänder sig mot en del av programmet: det pekar nämligen ut besökare från Kina och Indien som besökare som man hoppas få fler av.

– Det rimmar illa med stadens ambitioner att vara en föregångare på klimatområdet, säger Anna Sibinska (MP).

Öppenheten har hjälpt oss

– Det är ju inte bara så att någon här tycker att lite miljöarbete är bra. Det är något fullmäktige beslutat. Det står i budgeten. Nu lobbar staden för att nya flyglinjer sig starta. Det är vi emot, säger Ulf Kamne (MP).

Ann-Sofie Hermansson (S) pekade på att Göteborg haft stor nytta av att vara en öppen stad med mycket internationella kontakter. Det gäller såväl forskning och utbildning som industrin.

– Att säga nej till att främja kontakter med hela världen vore dumt.

ANNONS