Bild: Privat
Bild: Privat

Saras bebis fick ingen hjälp

Lilla Joline hade inte bajsat på två dagar när hennes mamma sökte hjälp på Östra sjukhusets barnakut. Men trots att en sjuksköterska snabbt slog fast vad felet var sa han att de skulle vänta på en läkarbedömning, men efter fyra timmar gav mamman upp.

ANNONS
|

Sex månader gamla Joline var alldeles blek när mammaSara Karlsson Kalendarovic kom in på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhusvid klockan sju på tisdagskvällen. Vid det laget hade Joline inte bajsat på två dagar. Efter en kort tids väntan konstaterade en sjuksköterska att Joline var förstoppad.

–Jag frågade ifall jag kunde gå och löpa lavemang själv.Men då sa sjuksköterskan atthon var så blek att de villeatt hon skulle träffaen läkare, berättar Sara Karlsson Kalendarovic för GP.

Timmarna gick, men det blev ingen läkarbedömning. Enligt mamma Sara gick lilla Jolinefrån att vara blek till att bli alldeles röd i armar och ben. Till slut kände mamma Sara att det var något i blöjan och när hon kontrollerade var det en centimeter lång avföring med blod i.

ANNONS

– Då sa jag till personalen att vi behöver lavemang nu, men de sa att jag skulle fortsätta vänta i flera timmar, återger mamman.

Mamma Sara berättar att det var sex olika sällskap som väntade på läkarbedömning när hon kom in vid 19-tiden. Men allt eftersom tiden gick kom fler och det var efter några timmar mycket folk som väntade på hjälp.

– Det är för jävligt, jag köper att man måste vänta på grund av att andra akutfall bedöms som allvarligare. Men jag köper inte att man blir tillsagd att stanna när det är en enkel procedur att ge lavemang själv. Då undrar man hur den svenska sjukvården funkar, sägerSara Karlsson Kalendarovic till GP.

Efter nästan fyra timmars väntan berättar mamma Sara att hon gavupp och gick ner till apoteket. Det var då tio minuter kvar till stängning. Hon bad personalen om hjälp och förklarade att hon inte fått någon rekommendation av läkaren på grund av väntetiden.

– Apotekspersonalensa att han såg hur röd hon var och så tillade han att jag inte var den första som lämnat akuten för att komma dit och köpa läkemedel. Han gav mig ett receptfritt läkemedel och förklarade hur jag skulle göra, berättar hon.

ANNONS

På onsdagsmorgonen fick lilla Joline hjälp på vårdcentralen. De varnade mamma Sara att hennes dotter kommer skrika när proppen väl släpper eftersom hon är helt täppt. Men själva bedömningen gick snabbt. Chefen förDrottning Silvias barn- och ungdomssjukhus beklagar att Sara och Joline fick vänta så länge men menar samtidigt att det låter rimligt sett till fallet.

– Vi har fört en diskussion när det gäller förstoppade barn under ett år. Det kan låta enkelt löst, speciellt eftersom det finns receptfria läkemedel. Men när de är så pass unga vill vi kontrollera om det finns något annat komplicerande, den här blekheten låter bekymmersam, säger ansvarig chef Younis Khalid till GP.

Sjukhuset har som målatt 90 procent av fallen ska klaras upp inom fem och en halv timme. De allvarligaste fallen prioriteras först och sådana som bedöms som mindre allvarliga halkar ned på väntelistan.

– Fyra timmar låter som lång tid när jag ser på listan av fall vi hade igår, men det måste ha varit mycket just då. Förklaringen till varför de fick vänta är att det måste ha varit andra barn som var sjukare som prioriterades först.Men det är klart att det är jobbigt att vänta när man har ett sjukt barn, är trött, stressad och hungrig, medger Khalid.

ANNONS

Men när barnet bajsar blod borde de väl ha blivit uppflyttade?

– Jagvet inte varför de inte blev uppflyttade. De har själva valt att gå innan de fick en bedöming och detvalet gör de trots allt mot sjuksköterskans rekommendation.

Men mammaSara är fortsatt kritisk till hur de hanterade hennes och dotterns fall.

– Det är helt orimligt att man ska behöva vänta så pass länge när man har en liten bäbis som bajsar blod och är alldeles röd. Vi borde ha blivit upprioriterade, menarSara Karlsson Kalendarovic.

ANNONS