Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Hur kul är det att träna om du inte kan lägga upp det på Facebook?"

Sarahs armband har stenkoll på hennes liv

Varje steg hon tar loggas och varje morgon analyserar hon ett diagram över nattsömnen. Sarah Larsson Bernhardts armband har stenkoll på hennes liv. Och hon älskar det.

Det piper och vibrerar konstant om Sarah Larsson Bernhardt. Hon jobbar med sociala medier, gillar att vara uppkopplad och har dessutom en förkärlek till prylar. När hon springer har hon pulsklocka för att hålla koll på GPS, distans, hastighet, tid och puls. På andra handleden har hon en smartwatch, en klocka som är kopplad till hennes smartphone, vilket gör att alla notifikationer som hon får till mobilen även syns i klockan. Och bredvid smartwatchen har hon sitt aktivitetsarmband, ett Jawbone UP.

- Jag köpte det för att jag var nyfiken. Jag ville veta mer om min vardagsaktivitet, säger Sarah Larsson Bernhardt när vi träffar henne på hennes arbetsplats vid Lilla bommen.

Armbandet har hon på sig hela dygnet och det loggar hur mycket hon rör sig under dagen, för att se om hon når upp till målet på 10 000 steg per dag.

- För mig har det inneburit att jag försöker röra mig mer på vardagarna. Det är lätt att tro att man rör sig tillräckligt mycket för att man tränar ibland, men med bandet får man se hur det verkligen ligger till. Om man vet att man bara tagit 2000 steg under dagen blir det lättare att hoppa av bussen en hållplats tidigare.

Hon har också en inbyggd passivitetsvarnare i bandet. När hon varit inaktiv i 45 minuter vibrerar bandet och hon reser sig för en bensträckare – något som annars är lätt att glömma vid stillasittande kontorsarbete. Sarah använder också sitt armband för att analysera sin sömn, vilket gett henne intressant information.

- Det har fått mig att inse att jag behöver sova mer. Mitt mål är åtminstone sju timmar per natt, men det är inte alltid jag kommer upp i det. Det kan vara ganska lärorikt att se hur lite man sovit under stressiga perioder, säger Sarah Larsson Bernhardt, och fortsätter:

- Det är också intressant att se hur kvalitén på sömnen varierar. Armbandet visar fördelningen mellan djupsömn och lättare sömn, och jag brukar kunna se tydliga mönster i att jag har fler vakenperioder under nätter inför en föreläsning eller andra viktiga händelser.

Sina resultat, både för aktiviteten och sömnen, delar Sarah Larsson Bernhardt med sig av till sina vänner i appen UP, som är kopplad till alla Jawbonearmband. I appen gillar och kommenterar användarna varandras statistik, en funktion som Sarah uppskattar starkt.

- Hur kul är en stegräknare om du inte kan jämföra med någon annan? Hur kul är det att träna om du inte kan lägga upp det på Facebook? Litegrann så är det. Titta på Jogg.se, titta på Runkeeper. Vi kör inte bara in datan, vi diskuterar och peppar varandra. Det är viktigt.

- Vi är ju med i communities för att sporra oss. Människor är sociala varelser och sociala medier är bara verktyg för att hjälpa oss vara sociala på nya platser.

FAKTA

Namn: Sarah Larsson Bernhardt

Ålder: 39

Bor: Mölnlycke

Familj: Man och två barn

Yrke: Digital PR- och sociala medier-strateg på konsultföretaget Knowit

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.