Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sanera stan från brölande män

Plötsligt invaderar de stan tillsammans med vårsolen. De är som råttorna som visar sina fula trynen vid midnatt, finns i varje gathörn och park, på en balkong nära dig, ute på gården eller på bussen.
Man undrar var de har legat gömda någonstans under vintern, med sina grova röster och sitt spottande. Var har de spottat någonstans? Inomhus, i vasken? Var har de brölat?
Nu tar de i alla fall solglasögonen på och lägger gelé i håret, skjuter ut bröstet och in hakan. Inte sällan tuggar de tuggummi, ännu mindre sällan greppar de en öl, högst troligt har de en Systemkasse i andra näven, pratar göteborgska och tänker sätta sig nånstans och värma.

Varje mening de uttalar rymmer minst tre svärord och åtminstone ett könsord. Varje kroppsdel är mättad med muskler. Kan man desinficera staden mot dessa män?

De har haft det jobbigt i veckan, hör man när man passerar, nån jävla "fitta" har betett sig, nån snubbe har blåst dem på pengar (han ska märkas!), Playstation 3 har gått sönder, IFK har torskat mot några fuckers. Nu jävlar ska de glömma allt elände, sitta i parken med några polare och grilla lite, kanske ringa efter några fler att öva fotbollssånger med. De kastar flintastek, ölflaskor och spottloskor omkring sig, rapar och kliar sig i skrevet, pissar och spyr bland barnen som leker en bit ifrån. De snor deras boll och skjuter iväg den åt helvete. Drattar på ändan, tjuter av skratt. Ha, ha! Det såg för jävla kul ut. Folk stirrar, men det skiter de i. Det här är deras kväll. Det här är livet! De lämnar sitt avfall på marken och vinglar iväg.

Nu ska de ut på stan och röja. Det är sommar, för fan! Tjena brudar! Vill ni knulla? Inte? Vad fan är det för fel på er då? Ni är jävligt fula, det är det som är felet. Öööhhh! De hejdar en spårvagn med hjälp av sina nakna bringor. Rullar av utanför krogen. Vill du ha stryk, din jävel? Kom, så ska jag slå dig! Var fan är alla brudar? Fan buddy, jag älskar dig. Vi tar en sexa jäger till, nej förresten, en åtta! Ingen får banga nu. Ingen!

Det borde gå att sanera det offentliga rummet från dessa parasiter. Jag har försökt opponera mig och slå larm. Jag har ringt anticimex. De ville inte ta i problemet, de pratade om silverfiskar. Silverfiskar! Vad är silverfiskar och provocerande konsthögskoleelever mot det här? Var är drevet när det behövs? Någon borde krävas på ansvar.

Föräldrarna? Skolan? Samhället? Men det tystas ner. Ingen säger något. Ingen säger något om att de förpestar. För vi känner dem. Det är din pojkvän, hennes lillebror och hans son. Det är våra killar, våra goa, svenska killar. Så man städar upp i parken efter dem tidigt på morgonen, och vips ser det ut som om de aldrig varit där. Som om det aldrig har funnits ett problem.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.