Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sandras brors grav blev vandaliserad på hans födelsedag. Bland annat vältes två stenlejon som står intill gravstenen och växter som planterats vid graven hade ryckts upp. Bild: Privat

Sandras brors grav vandaliserades på hans födelsedag

När Sandra Werth, 34, skulle besöka sin avlidne brors gravsten tillsammans med sin mamma och sina tre barn möttes de av en kvinna som enligt familjen skrek och var hotfull. En stund senare hade broderns gravplats vandaliserats.
– Jag tycker synd om henne samtidigt som det var väldigt obehagligt, säger Sandra.

Det tragiska dramat utspelade sig på en kyrkogård i västra Göteborg i början av oktober då Sandra Werth och hennes anhöriga skulle besöka hennes avlidne bror på hans födelsedag.

– Vi hade packat med oss bullar och dricka och skulle besöka min bror. När vi närmade oss graven såg vi den här kvinnan komma mot oss. Hon var allmänt hotfull, gormade och sparkade i gruset, säger Sandra.

Småbarnsmamman berättar att hon försökte att lugna ner kvinnan.

– Till en början uppfattade jag henne som en sörjande person som inte kunde hantera sin sorg. Jag lyckades att lugna henne och bjöd på dricka och bulle, men så fort jag inte hade ögonkontakt med henne började hon kasta saker och skrika upp mot himmeln, säger Sandra.

Sandra berättar att hennes barn blev jätterädda och oroliga och att familjen efter en stund därför bestämde sig för att lämna kyrkogården.

– Innan vi åkte därifrån informerade vi personalen på kyrkogården om att den här kvinnan inte var i balans, säger Sandra.

"Såg bedrövligt ut"

När hon senare under dagen återvände till kyrkogården tillsammans med sin syster, som också ville besöka deras brors gravplats under broderns födelsedag, möttes de av en förskräcklig syn.

– Blommor var uppdragna, lejonen som står vid vår brors grav hade välts omkull, och delvis flisats sönder. Gravstenen var också helt lös och måste åtgärdas. Det såg bedrövligt ut.

Sandra Werth berättar att hon både är upprörd över det som hände samtidigt som hon känner medlidande för kvinnan som familjen stötte på.

Småbarnsmamman berättar att kvinnan förklarade att hon levde på ett boende för hemlösa, ett boende Sandra efter händelsen tog kontakt med.

– Jag pratade med en chef där som visste vem den här kvinnan var och som försäkrade oss om att hemmet skulle hjälpa henne att få vård.

När GP pratar med den aktuella chefen vill han varken bekräfta eller dementera om kvinnan som Sandra mötte bor på det aktuella hemmet.

– Jag kan inte göra det, men generellt kan jag säga att vi hjälper människor som bor hos oss att få lämplig vård om de är i behov av det, säger chefen som samtidigt bekräftar att han varit i kontakt med Sandra Werth.

Vill kunna besöka kyrkogården utan att vara rädd

Sandra, vars brors gravsten blev vandaliserad, berättar att familjen har polisanmält händelsen. Kostnaden för att åtgärda förstörelse räknar hon med att få stå för själv.

– Det känns lite tråkigt, när vi kontaktade kyrkogårdsförvaltningen sa de att vi fick ordna det här via vår hemförsäkring och då blir det ju vi som får stå för självrisken. Samtidigt tycker jag att de har ett visst ansvar när vi uppmärksammade personal om vad den här kvinnan höll på med, säger Sandra Werth.

Småbarnsmamman betonar att hon inte känner någon personlig ilska mot kvinnan.

– Jag tycker synd om henne, hon mådde verkligen inte bra. Problemet för oss är att vi vill kunna besöka kyrkogården utan att behöva vara rädda, säger Sandra Werth.

Håkan Martinsson är avdelningschef på skötselavdelningen inom Göteborgs kyrkogårdsförvaltning.

Martinsson säger sig ha förståelse för att Sandra Werth tycker att hon gjorde vad hon kunde för att inget skulle hända vid kyrkogården.

– Det kan jag förstå, samtidigt är det svårt för vår personal att agera. De är i första hand där för att hantera den gröna skötseln. Självklart ska de larma polisen om något händer, men det är ju svårt för dem att ingripa innan dess, säger han.

Samtidigt betonar Håkan Martinsson att kyrkogårdsförvaltningen alltid ska göra sitt yttersta för att stadens kyrkogårdar ska kännas trygga att besöka.

När det gäller den ekonomiska delen säger Håkan Martinsson att gravanordningar är den enskilde gravrättsinnehavarens egendom och det därför inte ligger inom kyrkogårdsförvaltningens ansvar att stå för kostnader när det kommer till skadegörelse.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.