Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Marina Johansson, ordförande i Social Resursnämnd.

Samordning ska få fart på arbetet mot hedersvåld

– För att få mer verkstad behöver vi samordna arbetet mot hedersvåld bättre, säger Marina Johansson (S) ordförande i Social resursnämnd, som på torsdagen beslutade att förstärka stadens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Det här arbetet började i augusti 2015, när vi gav förvaltningen i uppdrag att genomlysa frågan om hedersrelaterat förtryck, säger Marina Johansson.

Social resursnämnden ville ha en samlad bild av det hedersrelaterade förtrycket. Man ville också veta vad som redan görs och vad som behöver göras.

– Vi fick återkoppling från förvaltningen före sommaren. Det var en tjock lunta.

Problem i flera stadsdelar

Genomlysningen visade att det görs en hel del i stan, framför allt i de stadsdelarna där problemet är som störst; Västra Hisingen, Östra Göteborg och Angered.

– Vad vi sett är att vi behöver jobba mycket mer med attityder, med både barn och föräldrar, men framför allt med föräldrarna.

Hon säger att det behövs mer insatser i skolan, på fritis, inom SFI och på boenden för ensamkommande.

– En annan rekommendation var att vi skulle jobba mer ihop med civilsamhället, så som olika föreningar. Det hjälper oss att täcka upp bättre. 

Ökad samordning

För att kunna komma vidare har nämnden beslutat att det krävs ökad samordning, och därför bett förvaltningen komma med förslag hur en sådan samordning kan se ut och vilka resurser som kan behövas. Exakt när förslaget ska vara klart kan Marina Johansson inte säga.

– Jag tror de förstår att det ska komma snart. Om vi fick den i februari mars vore det väldigt bra.

På torsdagen offentliggör också Varken Hora eller Kuvad en stor enkätundersökning där de har undersökt förekomsten av hedersförtryck i socialt och ekonomiskt utsatta stadsdelar i Göteborg.

– Vi vet att rapporten kommer och vi vet att det inte ser bra ut. Och eftersom vi hade nämndmöte nu tänkte vi att det var lika bra att gå ut med våra planer och med att vi vill göra mycket mer, säger Marina Johansson.

Flera utmaningar

På frågan vad som blir svårast i det här arbetet svarar Marina Johansson att det kan bli en utmaning att nå ut till föräldrarna på ett bra sätt för att kunna prata med dem.

– Vi behöver locka dem till oss och bygga ett förtroende.

En annan utmaning ser hon i stadens storlek och den stora mängden föreningar.

– Det krävs samordning.

Social resurs har också en egen större kartläggning på gång, en likadan som den Stockholm gjorde 2009 och nu ska upprepa igen. Marina Johansson tror att det arbetet kommer att dra igång någon gång under 2017.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.