Samlar namn till manifestation i Paris

ANNONS
|

–Vi håller på att samla namn till en stor manifestation i Paris. Folk från hela världen skriver sina namn på gröna tygstycken där det står ”Ahmadinejad är inte min president”.

Varifrån kom idén?

–Från Twitter. En iransk student tyckte vi skulle göra världens längsta namninsamling för att uppmärksamma dem som blivit dödade under de senaste veckorna i Iran. Uppmaningen spreds snabbt via nätet.

ANNONS

Hur går det?

–Det blev succé! I dag ska vi skicka iväg tolv meter tyg med flera tusen namnteckningar från Göteborg. Iranier i Japan, Australien, ja hela världen samlar namn. Kanada skickar en kilometer grönt tyg med namn till Paris.

Varför grönt tyg?

–Grönt har blivit en symbol för all opposition i Iran, och signalerar att man inte står på regimens sida. Mina släktingar berättar att iransk polis reagerar på grönt. Om tre personer med gröna kläder går tillsammans måste de skingra sig. Tre personer räknas som folksamling och får inte stå ihop och prata.

Vad händer i Paris?

–Tyg från hela världen ska sys ihop. Förhandlingar pågår om att hänga upp allt på Eiffeltornet. Om inte det är tekniskt möjligt kommer det att bli en mänsklig kedja på Champs Elysée som håller upp flera kilometer tyg. Detta kommer att bli en stor politisk och medial grej! En ny idé från Iran som ploppade upp för två veckor sedan och snabbt spreds över världen.

ANNONS

Vad gör ni nu i Göteborg?

–Nu måste vi räkna alla namnteckningar. Alla städer ska redovisa hur många som skrivit på och alla tyger ska vara i Paris senast på fredag.

Vad är Demokratihörnan?

–Demokratihörnan är ett nytt nätverk med iranier och svenskar som vill jobba för demokrati och mänskliga rättigheter. Vi har samlats i ett hörn av Götaplatsen för att tända ljus, spela musik och hedra minnet av alla som förlorat sina liv i Iran.

ANNONS