Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Samhället stänger ner – men Sjömanskyrkan öppnar upp för de utsatta

När resten av samhället stänger ner kommer Sjömanskyrkan att öppna upp för de allra mest utsatta i samhället.
På plats kommer det att erbjudas värme, frukost och en varm lunch.
– Det är många som mår dåligt nu, säger Åsa Vilu på Göteborgs Stadsmission.

De skärpta råden och restriktionerna har försvårat situationen för de allra mest utsatta i samhället.

Med anledning av detta har Göteborgs Stadsmission, i samarbete med Svenska kyrkan i Carl Johans pastorat, utökat sin verksamhet till Sjömanskyrkans lokaler.

– När samhället blir tvunget att släcka ner sina offentliga delar eller begränsa offentliga institutioner så drabbas de människor som inte har någonstans att ta vägen, säger Åsa Vilu, områdeschef för Göteborgs Stadsmissions sociala arbete.

Hon fortsätter:

– Väldigt många människor blir lämnade utanför och vi känner att vi inte kan titta på när det dessutom kommer en vinter och det blir kallt och ruskigt.

LÄS MER: Lyser upp hela Stenungsund med sina juleljus

LÄS MER: Pandemin sätter stopp för Julklappsvagnen

”Kan få en tårtbit eller en varmlunch”

Under hela december kommer därför Sjömanskyrkan hålla öppet för utsatta grupper.

– Den här veckan kör vi mellan klockan 10-15 och då erbjuder vi frukost, kaffe, man kan få en tårtbit eller en en varmlunch. Egentligen är det ett ganska liknande upplägg som vi har i Sankt Johanneskyrkan, berättar Åsa Vilu.

Sankt Johanneskyrkan har Göteborgs stadsmission delat in i tre olika sektioner, för att att kunna ta emot fler än åtta personer samtidigt. Och nu öppnar man även upp i Sjömanskyrkan för att kunna möta behovet.

– Många som vi möter mår ganska dåligt nu. Det är jobbigt, pandemin drar ut på tiden och samhället stänger ner mer och mer. Man kan inte gå till biblioteket och skriva ut papper, man kan inte låna en allmän dator. Den ekonomiska utsattheten ökar inom flera grupper. Man ska bara hålla sig hemma och snart kommer jullovet, barnen ska vara hemma och man ska ratta måltider. Det är många som känner sig pressade.

Sjömanskyrkan öppnade upp sina lokaler redan i torsdags förra veckan. Och intresset visade sig vara stort.

– Det var många som kom. Vi får ju bara släppa in ett antal personer. Men 45 besökare kom hit och delades upp på olika tider. De är så glada för att vi kan hålla öppet och att de får komma in. De ser verkligen detta som något jättefint.

GP:s julkalender

Julen år 2020 kommer inte att bli som andra jular. Men även om vi journalister skriver mycket om isolering, smittspridning och nedstängning så är det viktigt att vi inte glömmer att det finns mycket att glädjas åt.

Människor som ställer upp för varandra och sprider julglädje, familje- och vänskapsband som knyts starkare och ett samhälle som står starkt under denna prövning.

För att sprida värme i jultid kommer GP varje dag, från den första till tjugofjärde december, öppna en lucka med en positiv nyhet.

Åsa Vilu, områdeschef sociala området Stadsmissionen Bild: Anders Ylander
Åsa Vilu, områdeschef sociala området Stadsmissionen Bild: Anders Ylander
Åsa Vilu, områdeschef sociala området Stadsmissionen Bild: Anders Ylander
Åsa Vilu, områdeschef sociala området Stadsmissionen Bild: Anders Ylander

LÄS MER: Stadsmissionen öppnar livsmedelscentral

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.