Med hjälp av de religiösa samfunden når myndigheterna ut med viktig information i coronakrisen.
Med hjälp av de religiösa samfunden når myndigheterna ut med viktig information i coronakrisen. Bild: Oliver Berg

Samfunden viktiga aktörer under coronakrisen

De religiösa samfunden har varit till stor hjälp i arbetet med att nå ut med information under coronakrisen. Det säger Max Stockman på myndigheten för stöd till trossamfund.

ANNONS

Efterspelet till brandkatastrofen på Backaplan 1998 blev en ögonöppnare för Myndighetssverige. Man insåg att staten inte hade så bra koll på och kontakter med hela det religiösa livet i landet.

I samband med kriser och katastrofer hade det sedan länge varit naturligt att koppla in svenska kyrkan. Nu såg man att det fanns ett rikt religiöst liv utanför den som spelade en stor roll i många människors liv.

Ökad krisberedskap

Följden blev att man inrättade två tjänster vid myndigheten till stöd för trossamfund för att jobba med krisberedskap riktat till samfund. Det har man haft nytta av de senaste veckorna.

Max Stockman, Myndigheten för stöd till trossamfund.
Max Stockman, Myndigheten för stöd till trossamfund. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Max Stockman berättar att myndigheten samlar representanter för trossamfunden till webbmöten veckovis, ibland flera gånger i veckan, dels för att nå ut med myndigheternas information och dels för att höra trossamfundens bild av hur det ser ut.

ANNONS

LÄS MER:De religiösa samfunden har en svår tid under coronakrisen

– Det är en sektor som har ganska god spridning. De finns i nära nog alla orter i Sverige, i vart fall alla kommuner, säger han.

Träffarna är med representanter på nationell nivå, som i sin tur har bra kontakter med sina medlemsföreningar.

Bra informationskanal

– Så där finns en kanal in för information från hela landet och olika språkliga grupper och etniska minoriteter. Vi är tacksamma för att trossamfunden finns och att vi har goda och nära relationer med dem. Det är inget konstigt att vi ber dem om hjälp. Det är en bra kanal för information in om Sverige i hela dess bredd, säger Max Stockman.

Ett väldigt konkret exempel som visar hur myndigheten fått hjälp att sprida information är de filmer man spelat in, i dagsläget femton stycken, där religiösa ledare informerar på sitt språk.

Budskap från flera håll

– Idén kom upp i den här gruppen. Det är ett sätt att försöka nå ut med det som redan står på olika myndigheters sidor, men att göra det på ett sätt som får bättre spridning i andra grupper. De här filmerna sprids nu i samfundens egna kretsar.

I en del grupper kan tilltron till myndigheterna vara lägre. På andra håll ställer språkliga barriärer till problem.

ANNONS

– Ibland att det är en annan sak när imamen eller pastorn säger det istället för någon från kommunen. Det är lite olika, men det är i alla fall bra att flera informerar och att man har en samstämmig information, säger Max Stockman.

LÄS MER:Digitalt kyrkkaffe när kyrkan ställde om

LÄS MER:21 år har gått sedan Backabranden

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS