Saknar rubrik

ANNONS
|

Den misstänkta bomben undersöktes på måndagseftermiddagen och -kvällen av polisens tekniker.

- Paketet innehöll inget explosivt ämne, det var ingen bomb. Men avsikten var att framkalla rädsla. Därför har mannen anhållits i sin frånvaro misstänkt för olaga hot, säger polisens presstalesman Thomas Fuxborg till GP.

Den misstänkte är 51 år och från göteborgstrakten.

- Mannen har tidigare haft en relation med en kvinnlig anställd på Operan. Personalen där har varit medveten om detta, och han ska ha uttalat hot tidigare. Nu kom han in, lämnade paketet och gick därifrån, säger Thomas Fuxborg.

Polisen vet vem mannen är.

Enligt Operans presstalesman Marcus Gorne hade anställda vid personalingången känt igen honom när han kom in med det misstänkta paketet vid halvtvå-tiden i går eftermiddag. Personalen blev misstänksam.

ANNONS

- Han ska ha uttalat någon form av hot mot en person i huset, säger Marcus Gorne.

Personalen kontaktade fastighetschefen, som i sin tur larmade polisen.

Polisen tog snabbt ut paketet ur byggnaden och placerade det strax intill älven i avvaktan på den tekniska undersökningen.

Sjöpolisen var också på plats för att bevaka så att inga båtar lade till vid kajen under arbetet med det misstänkta paketet.

Utanför Göteborgsoperan bärgade polisens tekniker, i en rymddräktsliknande skyddsklädsel, det misstänka paketet till en bombvagn med hjälp av en lång griptång.

När GP kom till platsen befann sig ett tiotal poliser kring huset. Vid personalingången och längs kajen norr om byggnaden hade ett relativt stort område spärrats av, men de anställda på Operan kunde fortsätta sitt arbete. Restaurangbåten Marieholm var däremot utrymd.

Samtidigt stod nyfikna förbipasserande intill de fladdrande plastbanden. Många av dem visade sig äga fordon som stod parkerade på fel sida om avspärrningen.

- Här brukar det gå bra att parkera bilen, men nu får man väl stå här i blåsten. Eller åka kollektivt hem, sa Karin Nilsson.

- Det måste ju vara bättre att få undan bilarna så att vi som inte har några bomber i dem kan få åka hem, konstaterade Elisabeth Johansson.

ANNONS

När polisens tekniker vid fyratiden försiktigt placerat det misstänkta föremålet i en blå plastlåda, och lastat det på bombvagnen, hävdes avspärrningarna kring Operan. Väntande bilister och cyklister fick tillgång till sina fordon och trafiken kunde återvända till den före detta leden intill, som hade varit avstängd under teknikernas arbete.

ANNONS