Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/7

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sajten för föräldralediga bara växer

Att vara föräldraledig kan vara underbart eller urtrist och ensamt. Nu finns sajten Rulla vagn för de föräldralediga som vill få kontakt med andra som är hemma med barn. Sajten firade nyligen ett år och växer för fullt.

När Evelina Åkerberg var mammaledig med sonen Elis kände hon ett behov av att träffa andra föräldralediga. Hon gick på aktiviteter och träffade andra som också var hemma, men sen började de jobba. Då insåg hon att det inte var så lätt att träffa nya föräldralediga.
Hon pratade med sin man om att det måste finnas enklare sätt att träffas på. Mattias och Evelina Åkerberg kom då på idén med Rulla vagn, en sajt där föräldralediga kan få kontakt med varandra. Idén dök upp i början av 2016, och i april samma år såg sajten dagens ljus. Nyligen fyllde deras passionsprojekt ett år.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

45 000 besökare i månaden

– Det finns ett behov av att träffa andra när man är hemma och är föräldraledig. Då det kommer upp nya frågor i en ny del av livet, säger Evelina Åkerberg.
Ettåringen har snabbt växt och har gått över förväntan enligt paret. I dag har Rullavagn.nu  45 000 besökare per månad, och de har 600 grupper som är aktiva varje månad över hela landet. De har även över 10 000 följare på Facebook. 
– Vi ville göra det enkelt att få kontakt, Rulla vagn är en sammankopplande tjänst. Vi vill att man skall träffas i verkligheten.
– Man mår bättre av att dela den här tiden med andra och få dela sina funderingar. Vi vill att det skall bli roligare att vara hemma, säger Evelina Åkerberg.

Samma frågor

På sajten finns även artiklar om hur man får sin föräldraledighet enklare och roligare.
– Alla nyblivna föräldrar har behov av svar på samma frågor. Som frågor om mat och sömn, ja livet med en bebis, säger hon.
Hon berättar att bilden av att vara föräldraledig skiljer sig åt, en del tycker det är den bästa tiden i livet, en del tycker det är den värsta tiden. De flesta som söker sig till Rulla vagn har barn från noll till 2 år.
– En del som söker sig till oss söker lediga att göra aktiviteter ihop med, som att fika eller ta en promenad. En del vill bara dela tiden med någon. 

Ses varje vecka

Två som har träffats via Rulla vagn är de nyblivna mammorna Maria Strandlund och Helena Devert i Göteborg. De har nu umgåtts i två månader och trivs väldigt bra tillsammans berättar de. De har som mål att ses varje vecka, det kan bli allt ifrån en till tre gånger samma vecka. Oftast blir det en promenad, men ibland blir det en fika eller en tur i affärer. Att promenera i Delsjön är en favorit berättar Maria Strandlund.

I dag blir det en promenad i ett soligt men kyligt Slottsskogen. I vagnarna sover Oskar, snart sex månader och Ludvig drygt fyra månader, varmt nedbäddade. Än så länge visar de inget intresse för sälarna och pingvinerna i parken.

Systern tipsade

Maria Strandlund berättar att hennes syster tipsade henne om sidan och då la hon upp en egen profil där hon sökte sällskap av andra föräldralediga. Hon fick då svar från fyra andra, Helena Devert var den första som svarade.
– Man vet ju inte vem som svarar och om det klickar, säger Maria Strandlund.
Att Helena Devert sökte sig till sajten var för det sociala säger hon.
– Jag har inte så många i min närhet som har barn och det kan vara lite långtråkigt att vara hemma själv, så jag googlade på promenad och Göteborg och hittade Rulla vagn. 
De hoppas kunna fira barnens födelsedagar ihop och kanske dela barnens tonårstid ihop.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.