Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mona Sahlin besökte Hammarkullen på fredagen.

Sahlin: Göteborg har ett rejält problem

Unga män från nordöstra Göteborg är kraftigt överrepresenterade bland de svenskar som krigar i Syrien och Irak. På fredagen besökte Mona Sahlin Hammarkullen för att diskutera frågan.

Mona Sahlin pekar på utanförskapet som en av anledningarna till att unga människor väljer att lämna Sverige för att kriga.

– Vi upplever ett tapp i förtroendet mot myndigheter hos dessa grupper. I Göteborg finns det ett rejält problem. Hög ungdomsarbetslöshet och skolavhopp. Dessa unga män känner en stor hopplöshet och ilska som de inte får utlopp för i det politiska samtalet. De ställer frågor om livet. Och i de extremistiska rörelserna erbjuds de ett svar och en plats.

På fredagen mötte hon kommunala tjänstemän och representanter från olika trossamfund i Folkets hus i Hammarkullen. Detta i egenskap av nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Uppdraget kommer från regeringen. Alla partier utom Sverigedemokraterna har ställt sig bakom det.

En oproportionerligt hög andel av de svenska medborgare som åker till Syrien och Irak för att strida kommer från Hammarkullen, Angered och Bergsjön.

– De känner sig rotlösa. Där blir de betydelsefulla och dörren är öppen. Man borde låta någon som faktiskt varit där, i Syrien, få berätta. Förklara sanningen för folk, att de där i IS nog lovar mer än vad de kan hålla, säger Stefan som står på Hammarkulletorget och säljer prylar.

På torget står även Abdi Yusuf Farah. Han är ordförande i Somaliska föreningen i Göteborg. När han får höra att Mona Sahlin är inne på Folkets hus vill han följa med. Han är också socialdemokrat. Abdi Yusuf Farah känner till flera som har lämnat Sverige för att strida.

– För att lösa problemen här ute måste vi, alla invandrargrupper, bjudas in. Få vara en del av arbetet hos polisen och Göteborgs kommun, säger han.

Inne på Folkets hus skyndar Abdi Yusuf Farah fram till Mona Sahlin och skakar hennes hand.

– Han har helt rätt. En femtedel av Sveriges befolkning är födda, eller har en bakgrund, utanför Europa. Var finns de människorna i riksdagen? Hos polisen? I lärarkåren? Det är ren rå rasism, och det är ett problem.

Mona Sahlin påtalar vikten av att jobba både repressivt och förebyggande.

– Prata med lärare till exempel. Göra dem uppmärksamma på att tidigt se vilka som riskerar att fångas upp av extremister. Och ge dem argument och kunskap för att prata med de här unga killarna. Fortsätta säga att jo, det spelar roll att du pluggar. Ja, det finns rasism. Men jo, du kan bli något. Du är stark och duktig. Många av dessa unga killar har dåligt självförtroende, ser ner på sig själva. Vi måste stärka dem.

Ett annat sätt är att arbeta via trossamfunden.

– Man kan uppmana imamer att vara aktiva och säga nej när de märker av tendenser till extremism, säger hon.

En annan konkret åtgärd för att förhindra rekryteringen till extrem islamism är att starta en avhopparverksamhet, liknande sådana som finns för högerextremister, anser Mona Sahlin.

– Många kvinnor har vänt sig till mig och varit desperata av oro för sina söners skull. De behöver någonstans att vända sig, och det är bråttom. Trots all rapportering om IS fruktansvärda dåd har inte antalet som åker i väg minskat. De som återvänder har bevittnat terror, slakt och våldtäkter, och behöver handfast stöd. Många har blivit ditlurade på falska premisser.

Göteborgs stad har kommit långt kommit långt när det gäller att bygga upp ett samarbete kring dessa frågor, tycker hon.

Kommer du att bli integrationsminister nu?

– Haha, journalister har frågat mig om jag ska bli minister i 24 år nu. Been there, done that! Det uppdrag jag har nu är väldigt viktigt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.