Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under hösten får personalen som har innestående jourkomp att ta ut möjlighet att ta ledigt under tre fredagar. Bild: Olof Ohlsson
Under hösten får personalen som har innestående jourkomp att ta ut möjlighet att ta ledigt under tre fredagar. Bild: Olof Ohlsson

Sahlgrenskas sparåtgärd – skapar nya röda dagar

Under hösten införs extra helgdagar för personalen på Sahlgrenska. Under tre fredagar kommer bemanningen på sjukhuset att minska och delar av verksamheten ställs in.
Syftet är att förbättra det ekonomiska resultatet.

För de allra flesta göteborgare var den gångna fredagen en helt vanlig vardag. Men så var det inte för delar av personalen på Sahlgrenska – de hade istället en ledig helgdag.

Det var i mitten av oktober som ledningen via sjukhusets intranät meddelade att man vidtar nya åtgärder för att få ekonomin i balans. En av dessa är att införa extra "röda dagar" under hösten. Tanken är att personal med innestående semester och jourkomp ska ta ut denna under tre fredagar – 25 oktober, 22 november och 13 december.

För verksamheten, och patienterna, innebär det att det blir tre extra dagar då sjukhuset drivs med lägre bemanning och delar av den planerade verksamheten ställs in.

Anders Goliger, kommunikationsdirektör på Sahlgrenska, säger att huvudsyftet är att minska sjukhusets innestående jour- och semesterskuld.

– Tanken är inte att bygga jour- eller semesterberg. Medarbetare ska kunna få ut sin innestående ledighet för att man behöver återhämtning. Sen finns det också en ekonomisk aspekt i det. När man bygger upp jourberg blir det en skuld till sjukhuset. Därför är det positivt för resultatet om man tar ut det.

Vilka yrkeskategorier omfattas?

– Framförallt är det medarbetare som arbetar jour.

Främst läkare?

– Inte bara, men bland annat ja.

LÄS MER: Nya sparkravet på Sahlgrenska: över en halv miljard

Chefer hjälper till kliniskt

Anders Goliger berättar att varje verksamhet ska planera det så att det funkar optimalt. För vissa delar av sjukhuset kan det därför bli tal om andra röda dagar än de tre föreslagna.

– Från sjukhusledningen har vi sagt att vi inte kan stänga ner delar av verksamheten på ett ställe så att det skapar problem på nästa ställe. Vi måste synka oss, säger han.

Vad beror det på att den här jourskulden uppstår?

– Det beror på att vi har en väldigt omfattande verksamhet. Det är högt tryck i vården, med fler som söker. De som söker är också i behov av mer krävande vård än tidigare. Våra medarbetare jobbar hårt och vi är angelägna om att de ska få ut ledighet.

Hur sjukhuset påverkades under fredagen, eller hur många ur personalen som var lediga, har Anders Goliger inte några aktuella uppgifter om.

Under de röda dagarna uppmanas annan personal med klinisk bakgrund – bland annat chefer och personer i staben – att delta i det kliniska arbetet för att täcka upp. Delar av sjukhusledningen kommer bland annat då att jobba med patienter.

Vidare har sjukhusledningen beslutat om att införa två mötesfria veckor, vecka 44 och 51. Beslutet ska omfatta alla möten som inte anses nödvändiga för att upprätthålla ordinarie kärnverksamhet. Bland annat ställs sjukhusledningens sammanträde in.

De mötesfria veckorna och så kallade röda dagarna ska vara ett test under hösten 2019, för att senare utvärderas inför en eventuell fortsättning under 2020.

LÄS MER: Sahlgrenska stänger operationssalar

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.