Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Sahlgrenskas nya budget innebär ytterligare neddragningar

– Det här är mera gråt än vad som skulle vara motiverat. Johnny Magnusson (M) tycker inte att Sahlgrenska ska särbehandlas och slippa spara så mycket som det är tänkt.

I fredags lade Sahlgrenskas styrelse fram en budget som innebär ytterligare neddragningar med 200 tjänster (utöver tidigare beslutade nedskärningar där bland annat 200 tjänster ska bort och 28 vårdplatser dras in).

– Det blir resultatet om vi måste hålla en nollbudget nästa år, säger Cecilia Dalman Eek (S), vice ordförande i Sahlgrenskas styrelse.

Hon säger att Göteborg ökat med 50 000 invånare på fem år, utan att Sahlgrenska kompenserats för det.

– Det har pratats om förändrad resursfördelning till fördel för Göteborg på grund av befolkningsökningarna, men så har det inte blivit.

Regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M) ser ingen anledning att backa från det krav som finns på SU:

– Alla sjukhus i regionen brottas med samma problem – även dyra mediciner.

Han tycker att det görs ett alldeles för stort nummer av befolkningstillväxten:

– Det här är mera gråt än vad som skulle vara motiverat.

Enligt honom handlar problemen om att Sahlgrenska har nyanställt flera hundra personer trots att man har det trångt ekonomiskt.

– Vi tillförde vården 750 miljoner eftersom vi bedömde att den var underfinansierad. Men man reagerade inte som jag önskat.

Han nämner dock det brev som Sahlgrenskas styrelse skickade till regionfullmäktige i slutet av oktober, där man ber om att få gå med 75 miljoner i underskott 2016, och krävas på balans i budgeten först 2017. Dalman Eek anser att man annars får svårt att ”driva sjukhuset på ett ansvarsfullt sätt”.

Johnny Magnusson säger att frågan kommer att behandlas efter jul.

– Det är fullmäktiges beslut att ta och de har möte igen den 2 februari.

Cecilia Dalman Eek har inte alltför stora förhoppningar.

– Jag tror faktiskt att regionledningen har blivit lite skärrad och ett underskott på 75 miljoner skulle ge tillräckligt tuffa effekter i sig. Men Johnny Magnusson har gått ut och pekat med hela handen och sagt att det ska vara ett nollresultat för alla sjukhus. Jag blir besviken, men inte förvånad om regionledningen står fast vid nollbudget för 2016.

Som regionstyrelsens ordförande har Johnny Magnusson ingen annan åsikt än styrelsens och den har i dagsläget ingen gemensam ståndpunkt klar att offentliggöras.

– Det kräver eftertanke, för det är klart att om Sahlgrenska får ett medgivande att gå med underskott så kommer det flera brev, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.