Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Sahlgrenska vädjar om hjälp – behöver mer IVA-personal

På tre veckor har antalet IVA-patienter med covid-19 tredubblats på Sahlgrenska. Nu vädjar sjukhuset om hjälp, samtidigt som det hittills varit svårare än i våras att hitta extra personal.
– Men sedan några dygn tillbaka känner jag att krismedvetenheten har ökat, säger Anna-Karin Juwél Egeland, IVA-bemanningsansvarig i Sahlgrenskas pandemigrupp.

Bara mellan julafton och nyårsafton krävdes en fördubbling av IVA-kapaciteten för covid-19 på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Anna-Karin Juwél Egeland är ansvarig för IVA-bemanningen i Sahlgrenskas pandemigrupp. Hon konstaterar att det är ansträngt.

– Läget är kritiskt, eftersom vi fortfarande ser att vi är i en ökningstakt, säger hon.

LÄS MER: Julafton 2020 – ingen julfrid på corona-IVA

Sökt upp folk under jul och nyår

Strax före jul var omkring 20 covid-19-platser belagda på intensivvårdsavdelningarna (IVA). Nu ligger drygt 40 personer på IVA med covid-19 i Göteborg.

Då intensivvården är en av de mest avancerade och resurskrävande vårdformerna innebär det problem för Sahlgrenska, som dessutom ska öppna ytterligare platser.

– Det är en otrolig utmaning att bemanna alla dessa nyupprättade platser, naturligtvis. Vi har jobbat med mycket uppsökande verksamhet under hela jul- och nyårshelgen. På det viset har vi fått in personer från andra förvaltningar i regionen som har en IVA-bakgrund, eller annan lämplig bakgrund.

Under veckan är den snabbutbildning av IVA-personal, som man använde i våras, i gång igen. Genom den kan personer som inte arbetat inom intensivvården på ett tag fräscha upp sina kunskaper.

Kritiskt med IVA-kompetens

Samtidigt börjar den ordinarie personalen bli allt mer slutkörd.

– Trycket de senaste åtta–tio dagarna har varit så enormt högt att väldigt många har sträckt på sig fantastiskt, jobbat extra och dubbla arbetspass. Det är klart att det går under en kortare tid men det är inte hållbart på sikt.

LÄS MER: Coronafallen ökade med 28 procent under nyårsveckan

Därför vädjar Sahlgrenska nu alltså om hjälp från personer med IVA-kompetens och deras arbetsgivare.

– Den kritiska kompetensen är IVA- eller narkossjuksköterskor. Men vi är också oerhört tacksamma för att få in grundutbildade sjuksköterskor eller sköterskor med annan specialistutbildning. Vi gör anpassningar för dem i verksamheten där de går in i en mer assisterande roll, men fyller en väldigt viktig funktion även där.

Jämfört med förra våren har dock flera vittnat om att det är färre som erbjuder sin hjälp. Det upplever även Anna-Karin Juwél Egeland.

– Jag har också upplevt ett visst motstånd mot detta, men sedan några dygn tillbaka känner jag att krismedvetenheten har ökat. I alla fall i vår organisation men även andra, som jag tolkar det. Nu är det verkligen ett så allvarligt läge att vi är beroende av varenda person som kan tänka sig komma in och hjälpa till i detta arbetet.

LÄS MER: Magnusson (M) om coronakrisen: Vårdköerna får vänta till sommaren

Krislägesavtal används inte

Västra Götalandsregionen har fått godkänt för att aktivera det så kallade krislägesavtalet. Det ger möjlighet att kräva längre arbetspass samtidigt som personalen får högre ersättning. Ännu har man dock inte börjat använda det på Sahlgrenska.

– Nej det har vi inte gjort, och vi jobbar på flera olika sätt och hoppas kunna undvika det, för det är ett otroligt tufft schema att arbeta på. Men det är godkänt för att brukta om vi hamnar i ett sådant läge.

Är det värre nu än i våras?

– Ja, vi har inte riktigt lika många intensivvårdspatienter. Men med tanke på upplevelsen av att det är svårare att bemanna, och att personalen har jobbat med en otrolig arbetsinsats sedan i februari–mars, är det klart att det blir svårare ju längre tiden går.

Hon betonar vikten av att även den som inte kan arbeta i vården bidrar till att klara pandemin.

– Nu måste vi alla ta ansvar, tänka på beteende och tänka på vad vi gör. Sjukvårdens resurser är nu otroligt maxade.

LÄS MER: IVA-platserna i regionen utökas

LÄS MER: Smittskyddsläkaren om när vaccinationen mot corona kan få effekt

LÄS MER: Ökat tryck på IVA av corona – drygt 100 fler patienter sedan början av december

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.