Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenska universitetssjukhuset söker timanställda för att möta coronakrisen. Här ett provtagningstält utanför Infektionskliniken vid Östra sjukhuset.  Bild: Anders Ylander
Sahlgrenska universitetssjukhuset söker timanställda för att möta coronakrisen. Här ett provtagningstält utanför Infektionskliniken vid Östra sjukhuset. Bild: Anders Ylander

Sahlgrenska tror på tuffare tider: "Behöver extra folk"

Ovanligt många anställda på Sahlgrenska är sjuka, samtidigt som universitetssjukhuset ser en tuff period framför sig. På måndagen går sjukhuset ut med en stor jobbannons, och med kort varsel hoppas universitetssjukhuset nu få in extra personal – bland annat nyblivna pensionärer och studenter.

Coronaviruset har fått stor påverkan på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Den planerade vården har minskat, samtliga entréer vid de tre sjukhustomterna har stängts och ledningen har gått upp i förstärkningsläge. Allt för att fördela resurser till de verksamheter som är mest påverkade.

Men samtidigt har resurser i form av personal minskat när sjukfrånvaron har gått upp.

LÄS MER: Ökad sjukfrånvaro bland personalen – nu ska Sahlgrenska stoppa smittan i dörren

Under måndagen kommer därför Sahlgrenska att gå ut med en stor jobbannons på sin hemsida.

– Det som vi framförallt behöver är fler personer med intensivvårdskompetens, säger chefläkare Per-Olof Hansson.

Han berättar att de redan har kontaktat tidigare anställda samt sökt internt hos personal som i dag har andra arbetsuppgifter. Med annonsen hoppas de även få tag på bland annat nyblivna pensionärer och studenter.

– Vi förväntar oss att många personer hör av sig. Vi kommer att titta av och kontakta personer efter hand och prioritera de som har kunskap inom intensivvård. Det är där vi ser det största behovet.

LÄS MER: Sjukhusdirektören om materialbristen: "Snudd på skandal"

Sjuksköterskor högst på listan

I första hand söker de efter sjuksköterskor, men även undersköterskor och läkare med intensivvårdsvana är av intresse. Det kan också bli aktuellt med fler sjukvårdsbiträden, en yrkesgrupp som har gjort comeback på Sahlgrenska de senaste åren.

– Vi kan hamna i en situation där vi behöver alla, även för administrativa uppgifter, säger Per-Olof Hansson.

– Nu går vi igenom och tittar på våra behov. Vi kommer att lägga ut information på vår hemsida på måndag. Är man intresserad kan man se exakt vilken kompetens som vi söker.

Tiden från intresseanmälan till jobb i skarpt läge kan bli rekordkort.

– Det handlar om timanställningar på kort tid. Vi tror att vi under ett antal veckor framåt kommer ha en tuff situation och behöver extra folk, säger han och berättar vidare att de ännu inte har diskuterat lönefrågan.

– Det handlar nog om vanlig lön. Men vi vädjar nog till att man gör samhällsnytta.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

Ansträngd situation väntar

En siffra på hur många personer som Sahlgrenska hoppas att anställa har han dock inte.

– Allt beror på hur situationen utvecklar sig. Vi tittar mycket på hur det ser ut runt om i världen. Vi tror inte att vi kommer att drabbas lika hårt som Italien, men vi vet inte, säger Per-Olof Hansson.

– Det ökar i Stockholm. Om Göteborg följer samma utveckling kommer vi att få en ansträngd situation om någon till några veckor. Fler behövs, inte minst för att täcka för sjukluckor. Det är också många som jobbar mycket extrapass.

LÄS MER: Magnusson (M) om coronakrisen: Sahlgrenskas nedskärningar kan slopas

Vad nyanställningarna kommer att kosta universitetssjukhuset – som under 2020 skulle tvingas till besparingar på över 400 miljoner kronor – är oklart.

– Min uppgift som chefläkare är att säkerställa att vi ger god vård, någon annan får svara på ekonomin, säger Per-Olof Hansson.

Kunde Sahlgrenska ha haft en bättre beredskap?

– Jag tycker att vi har en bra beredskap. Vi har möjlighet att öka våra insatser och har en plan som vi följer när vi nu står inför en väldigt tuff situation.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.