Sahlgrenska går mot strömmen och stoppar användandet av malariamedicin mot covid-19-patienter.
Sahlgrenska går mot strömmen och stoppar användandet av malariamedicin mot covid-19-patienter. Bild: Robin Aron

Sahlgrenska stoppar behandling med malariamedicin mot covid-19

Malariamedicinen klorokin har lyfts fram som ett mirakelmedel mot det nya coronaviruset, bland annat av Donald Trump. Nu går Sahlgrenska mot strömmen och stoppar medicinen, som kan ge svåra biverkningar.
– Vi kan inte utesluta att behandlingen gör mer skada än nytta, säger Magnus Gisslén på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

ANNONS
|

Nya läkemedel mot covid-19 ligger långt fram i tiden. Därför har man experimenterat med befintliga läkemedel, utvecklade för andra sjukdomar.

Mest omtalad är malariamedicinen klorokin. En mindre fransk studie som visat positiva resultat har spridits som en löpeld i sociala medier och bland andra Donald Trump har deklarerat att "Klorokin kommer att ändra medicinhistorien".

LÄS MER:Även Danmark provar malariamedel mot viruset

"Gjorde som alla andra"

Även svenska läkare började ge malariamedicinen till svårt sjuka patienter, trots att det saknades kontrollerade studier.

– Vi gjorde som alla andra och gav klorokin till patienterna i början. Det fanns provrörsstudier som visade att det hade effekt på coronavirus och det var ett läkemedel som vi kände till från behandling av malaria, säger Magnus Gisslén, professor och överläkare på infektionskliniken på Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra.

ANNONS
Magnus Gisslén.
Magnus Gisslén. Bild: Sahlgrenska universitetssjukhuset

Men nu har han gjort en helomvändning. I förra veckan stoppades all behandling med klorokin mot covid-19 inom Sahlgrenska.

– Det började komma rapporter om misstänkta svårare biverkningar än vi först trodde. Vi kan inte utesluta svåra biverkningar, framförallt från hjärtat, och det är ett svårdoserat läkemedel. Dessutom har vi inga starka bevis på att klorokin har effekt vid covid-19.

LÄS MER:Här är det senaste om coronaviruset

Det faktum att en del svårt sjuka covid-19-patienter får akuta hjärtproblem har väckt farhågor om att klorokin kan vara skadligt för en del patienter.

Har ni haft fall med svåra biverkningar?

– Inte som jag känner till i Göteborg, men det finns rapporterat misstänkta fall från andra kliniker.

Sjukhusen i Stockholm fortsätter ge klorokin

Risken för svåra biverkningar, i kombination med att det fortfarande saknas evidens, alltså kontrollerade studier som visar att medicinen har effekt, ligger till grund för beslutet. Den franska studie som blivit så omtalad ger Gisslén inte mycket för.

– Den uppfyller inte några krav som vi ställer på hur en studie ska göras. Den har mycket lågt evidensvärde.

LÄS MER:Apoteken stoppar läkemedelshamstring

Alla sjukhus i Västra Götalandsregionen följer Sahlgrenskas exempel. Men de är än så länge ganska ensamma. På de stora sjukhusen i Stockholm ges fortfarande klorokin.

Hur ser du på att man får olika vård på olika ställen i Sverige?

ANNONS

– Vi får signaler om att flera regioner är på gång att sluta ge klorokin. Jag är väldigt trygg i det jag kommit fram till och tycker det är så man ska hantera det. Vi kan inte syssla med experimentell medicin. Vi måste åtminstone veta att vi inte gör skada.

Det har dragits igång flera större studier i världen på läkemedel som kanske kan hjälpa covid-19-patienter. Magnus Gisslén tror att de första svaren kan komma inom någon månad.

– Skulle det då visa sig att klorokin är bra så ska vi självklart använda det. Men innan dess kommer vi inte riskera patienternas hälsa genom att ge det.

LÄS MER:Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Giftinformationscentralen: Väldigt otrevliga biverkningar

Anna Myrnäs, överläkare på Giftinformationscentralen, har sett en ökning av antalet frågor från sjukvården kring allvarliga biverkningar av klorokin.

– Risken som vi ser från vårt håll är att det är ett preparat som har väldigt otrevliga biverkningar, inklusive plötslig hjärtdöd, säger hon.

Hon bekräftar att det finns tecken på att covid-19-patienter har skadats av läkemedlet.

– Vi tror inte att alla som nu förskriver detta på intensivvårdsavdelningarna är helt på det klara med hur svåra biverkningarna kan vara, särskilt hos redan svårt sjuka patienter.

På Sahlgrenska får patienterna i nuläget klassisk IVA-behandling med bland annat syrgas, men inga virushämmande läkemedel.

ANNONS

– Vi hade kanske gjort en annan bedömning om covid-19 varit en sjukdom med väldigt hög dödlighet, om till exempel 80 procent dött, men nu klarar vi de flesta som intensivvårdas ändå, säger Magnus Gisslén.

Han är självkritisk till att han lät sig dras med i klorokin-yran.

– I efterhand kan jag ångra att vi gjorde det. Vi var lite naiva och trodde att biverkningsprofilen var mycket snällare. Jag har ändrat mig och hoppas att resten av landet gör det också.

Stockholm: Också slutat med klorokin

I Stockholm har även Södersjukhuset slutat att ge klorokin, det bekräftar överläkare Anders Håkansson i ett mejl:

"Det beror på kombination av faktorer:

1. Vi inte sett några uppenbara positiva kliniska effekter.

2. Potentiell risk för biverkningar.

3. Mot denna bakgrund vill vi invänta resultat av de kontrollerade studier som pågår i andra länder."

GP söker övriga ansvariga inom sjukvården i region Stockholm.

LÄS MER:Här övar de för att rädda offren för coronaviruset

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS