Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sahlgrenska ställer in hundra operationer

Sahlgrenska stänger nu ytterligare tre operationssalar på grund av brist på vårdpersonal. 100 patienter drabbas av inställda operationer då sjukhuset tvingas prioritera akut sjuka och cancerpatienter.

Två operationssalar på Sahlgrenska är stängda sedan tidigare på grund av personalbrist, men nu är läget så pressat att sjukhuset tvingas stänga ytterligare tre salar. Mot den bakgrunden väntas 100 patienter inom plastikkirurgi, gynekologi, handkirurgi, ortopedi, urologi och allmänkirurgi få sina operationer inställda inom kort. Hur länge de får vänta på ny tid är oklart.

– Jag har inget svar på det just nu. Vi har preliminärt sagt att den här neddragningen ska vara i fyra veckor. Men skulle det vara så att situationen förbättras kommer vi naturligtvis att öppna salarna tidigare, säger områdeschef Hans Lönroth.

Av Sahlgrenskas totalt 34 operationssalar är 29 öppna för verksamhet.
– Vi prioriterar enligt principen att de patienter som är i störst behov av sjukvård ska ha företräde. Vid sidan av cancerpatienterna har vi ett väldigt stort flöde av patienter via akuten som behöver opereras omedelbart eller inom några timmar. Det kan handla om alltifrån trauma, till akuta buktillstånd som tarmvred eller brustet magsår, säger Hans Lönroth. 

Hur stor del av operationstiden behöver i normalfallet vara vikta för akutoperationer?
– För att kunna utföra vår planerade verksamhet utan störningar behöver vi fem operationssalar för akutoperationer dagtid. Vi brukar ligga på 3-4 salar, säger Hans Lönroth.

Det är huvudsakligen brist på operations- och anestesisjuksköterskor samt erfarna narkosläkare.
– Vi behöver ju egentligen mer av alla yrkeskategorier, men det gäller framför allt högutbildad erfaren personal som nästan inte går att överhuvudtaget hitta i Sverige i dag. Jag har ett 40-tal unga medarbetare på läkarsidan som utbildar sig i narkos- och anestesi i dag. Men om man vill ha någon som exempelvis har arbetat med levertransplantationer i tio år är det mycket svårt att hitta, säger Hans Lönroth.

Sahlgrenska har under årens lopp kritiserats för alltför låga sjuksköterskelöner och att det har varit en förklaring till bristen. Kortsiktigt tvingas nu Sahlgrenska återigen satsa på att anlita läkare och annan vårdpersonal via bemanningsföretag till höga kostnader.

– Patienternas behov måste vara det som är ledande i vården och det vi först och främst måste ta hänsyn till. Om det får några ekonomiska konsekvenser får vi ta det då det uppstår. Men jag tror ju inte vi kommer att kunna hålla vår rambudget i år, säger han.

Enligt Hans Lönroth har verksamheten vid Sahlgrenska successivt förändrats av flera skäl. En åldrande befolkning och en ökad befolkningstillväxt i Storgöteborg har ökat trycket på Sahlgrenska, liksom att behandlingarna har blivit allt mer kvalificerade.

– Det finns de som påstår att vården blivit sämre men jag påstår motsatsen. Vården utvecklas och vi kan göra allt mer med allt sjukare patienter. Folk överlever sådant som de tidigare dog utav. Fler människor överlever sin cancer och sin hjärtinfarkt och man kan klara sig från en stroke utan att vara svårt handikappad för resten av livet, säger han och tillägger:
– Operationstiderna för vissa operationer inom exempelvis gynekologi, har ökat av det enkla skälet att vi har sett att större ingrepp lönar sig, säger han.

Hans uppfattning är att arbetsuppgifter som i dag utförs av vårdpersonal behöver tas över av andra yrkesgrupper.

– Om vi ska få en effektivare vård måste vi titta på nya arbetssätt och ta in nya yrkeskategorier i vården som operationstekniker, vårdbiträden och kanslister som tar hand om administrationen och som gör att vårdpersonal kan jobba med vård och inte sitta på kontor.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

LÄS MER: SU tömmer akuten en gång om dagen

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.