Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

2016 låg Sahlgrenska på plats åtta på AT-läkarnas rankningslista över svenska sjukhus – tre år senare återfinns man istället på plats 57.  Bild: Olof Ohlsson
2016 låg Sahlgrenska på plats åtta på AT-läkarnas rankningslista över svenska sjukhus – tre år senare återfinns man istället på plats 57. Bild: Olof Ohlsson

Sahlgrenska rasar på AT-läkarnas rankningslista

Sahlgrenska rasar när AT-läkare rankar sjukhus i Sverige.
På tre år har man tappat 49 placeringar och gått från toppen till botten.

2016 låg Sahlgrenska på plats åtta på AT-läkarnas rankningslista över svenska sjukhus – tre år senare återfinns man i stället på plats 57.

Det är Sveriges yngre läkares förening, Sylf, som varje år låter AT-läkare ge betyg till det sjukhus där de har tjänstgjort. Betygsskalan går från 1 (mycket dåligt) till 6 (mycket bra). Sahlgrenska får i år 4,3 i betyg vilket är strax under rikssnittet på 4,8.

Erik Hulegårdh, AT-läkarchef på Sahlgrenska, menar att Sahlgrenskas storlek kan vara en bidragande faktor till att man har tappat på rankningen.

– Universitetssjukhus på de större orterna är större och mer komplexa organisationer där det sker stora förändringar hela tiden. Det kan naturligtvis påverka AT-rankningen, säger han och påpekar att AT-läkarna är "otroligt viktiga medarbetare".

– De ska naturligtvis ha en bra arbetsmiljö och bra utbildning. Det jobbar vi målmedvetet för.

LÄS MER: En av tre unga läkare överväger att lämna sjukvården

Toppar i en kategori

För att få läkarlegitimation krävs i dag minst 18 månaders fullgjord allmäntjänstgöring vid ett av landets sjukhus. Syftet med Sylfs ranking är att utvärdera utbildningen, berättar Ada Kapetanovic som är lokalordförande i Göteborg.

– Även om vi förutsätter att alla utbildningar håller samma kvalitet blir det här ett sätt att standardisera att alla legitimerade läkare har samma kompetens. Det är också en introduktion till arbetet. Dåliga arbetsförhållanden får många att fundera på andra yrken.

Hon tycker att det är tråkigt att Sahlgrenska återfinns så pass långt ner.

– Vi har ett väldigt bra samarbete med AT-kansliet. Vi får ta och kika på det här tillsammans med dem. Sen ska sägas att vi också har delat upp listan i kategorier och att Sahlgrenska glädjande nog blev bästa akutsjukvårdsort, trots det ansträngda läget på sjukhuset. Vi får utvärdera vad det är som har lett till denna framgång och hur detta skulle kunna tillämpas i övriga verksamheter.

LÄS MER: Hårda kravet på Sahlgrenska – bort med 92 tjänster och spara 187 miljoner

Universitetssjukhus på under halvan

Samtidigt klättrar ett annat sjukhus i regionen uppåt på listan. Kungälvs sjukhus återfinns på en femteplats. Bara slaget av Eksjö Höglandssjukhus, Avesta lasarett, Kristianstad centralsjukhus och Kiruna sjukhus – alla klart mindre till storleken än Sahlgrenska. Något Erik Hulegårdh tror påverkar AT-läkarnas intryck.

– På de små sjukhusen har man närmre in i organisationen och närmre till beslut. SU är ett av Europas största sjukhus. Många kan uppleva att man är mer anonym och inte blir sedd som individ. Det kan definitivt påverka resultatet. Men AT-läkarna på SU får en bra utbildning. Man får se mycket spetskompetens som inte finns på andra sjukhus, säger han och berättar att Sahlgrenska har utökat antalet AT-läkare med 20 procent och nu tar in 49 AT-läkare varje år, vilket kan vara fyra-fem gånger fler än vad man gör på mindre orter.

Av de universitetssjukhus som tar emot AT-läkare finns det dock flera som ligger sämre till än Sahlgrenska. Det är bara Karolinska i Solna och Huddinge som hamnar högre upp på listan, på plats 34 respektive 53.

Skånes universitetssjukhus i Malmö hamnar på plats 58, Norrlands universitetssjukhus på plats 60, Örebro universitetssjukhus på plats 62 och Skånes universitetssjukhus i Lund på plats 64.

Var kommer Sahlgrenska hamna på nästa års lista, tror du?

– Det är svårt att spekulera om. Men vi för en ständig dialog med AT-läkare och behandlar dem med lyhördhet, omsorg, respekt och tydlighet. Vi hoppas att det även syns på AT-rankningen, säger Erik Hulegårdh.

Knappt 1 500 personer har svarat på enkäten.

LÄS MER: SU rasar på AT-läkarnas rankinglista

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.