Sahlgrenska näst bäst av landets universitetssjukhus

Efter tre år i botten har Sahlgrenska universitetssjukhuset tagit ett stort kliv uppåt på listan. 2019 hamnar sjukhuset på en andra plats av landets universitetssjukhus, enligt Dagens medicins årliga undersökning.

ANNONS
|

Sedan 2013 utser tidningen Dagens Medicin varje år Sveriges bästa sjukhus i tre klasser; universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus. Bland universitetssjukhusen nådde Sahlgrenska i år upp till en andraplats.

– Det är ju ett långsiktigt och idogt arbete, framförallt vad gäller kvalitetsarbete, som har gett resultat. Vi har också sett det i regionens egen rapport, där har vi också gått framåt de senaste åren. Det är vi verkligen glada för, säger Ann-Marie Wennberg, sjukhusdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

LÄS MER:Sahlgrenskas akutköer minskar mest i landet

Fakta: Sveriges bästa universitetssjukhus 2019

1. Universitetssjukhuset Örebro

2. Sahlgrenska universitetssjukhuset

3. Norrlands universitetssjukhus

4. Universitetssjukhuset i Linköping

5. Skånes universitetssjukhus

6. Karolinska universitetssjukhuset

7. Akademiska universitetssjukhuset

Källa: Dagens Medicin.

De senaste tre åren har Sahlgrenska legat i botten på listan. Den främsta orsaken till sjukhusets kliv framåt är enligt Dagens medicin en förbättring av den medicinska kvaliteten, där Sahlgrenska ligger tätt efter vinnaren Universitetssjukhuset Örebro.

ANNONS

– Det är roligt men det viktigaste är ju det som ger långsiktiga resultat. Våra medarbetare är djupt engagerade för att göra vården bättre det är viktigt att vi håller i, säger Ann-Marie Wennberg.

Förbättrad hygien

Sjukhusen rankas efter kategorierna medicin, patientenkät, tillgänglighet, trycksår, överbeläggningar, hygien och ekonomi.

LÄS MER:29 oktober: Sahlgrenska måste spara – inför nya "röda dagar"

Sahlgrenska är bäst av alla universitetssjukhus i kategorin hygien, till skillnad från förra året då sjukhuset i samma kategori hamnade längst ner på listan. I år har sjukhuset två bottenplaceringar, i kategorierna patientenkät och trycksår. I dessa kategorier rör det sig dock om relativt små skillnader mellan de sju jämförda universitetssjukhusen.

– Vi vill ju ligga på topp vad det gäller allting, sen är detta ändå ett bra resultat. Vi jämförs ju med övriga men självklart ska vi vara bra inom alla områden, säger Ann-Marie Wennberg.

Fakta: Så här rankas Sahlgrenska universitetssjukhuset

Hygien: 1

Ekonomi: 2

Medicin: 2

Överbeläggningar: 2

Tillgänglighet: 5

Patientenkät: 7

Trycksår: 7

Källa: Dagens Medicin

Fakta: Så här gjordes undersökningen

Undersökningen bygger på data som sjukhusen själva rapporterat in till bland annat Socialstyrelsen, Sveriges kommuner och regioner och Vården i siffror.

Sjukhusen jämförs i tre olika klasser; Universitetssjukhus, mellanstora sjukhus och mindre sjukhus.

De områden som mäts är medicin, patientenkät, tillgänglighet, trycksår, överbeläggningar, hygien och ekonomi.

Källa: Dagens Medicin.

ANNONS