Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Under torsdagen skickades ett förtydligandet ut till Sahlgrenskas chefer:
Under torsdagen skickades ett förtydligandet ut till Sahlgrenskas chefer: "Eftersträva fyra veckors sammanhängande semester". Bild: Jonas Lindstedt

Sahlgrenska mjuknar – försöker ge fyra veckors sammanhängande semester

Under torsdagen uppmanades alla chefer på Sahlgrenska att försöka ge alla anställda fyra veckors sammanhängande semester i sommar.

Med bara tre veckor till midsommar är semesterplaneringen på Sahlgrenska långt ifrån färdig. En del av de 17 000 anställda har fått sina sommarledigheter flyttade eller kortade och andra väntar fortfarande på besked.

Förra veckan tog Göteborgs-Posten del av ett intern informationsbrev där arbetsgivaren skrev att ambitionen var att ge anställda tre veckors sammanhängande semester. Nu har sjukhusets chefer fått nya, mjukare direktiv som säger att de ska eftersträva att ge de anställda fyra veckors sammanhängande semester under perioden juni-september.

Förtydligandet skickades ut till alla chefer under torsdagen.

LÄS MER: De sliter med corona men får skjuta upp semestern – utan ersättning

HR-direktören Maria Aleniusson kan inte säga än hur många som kommer få sin semester uppdelad eller flyttad.

– Ambitionen är att alla ska få fyra veckors sammanhängande semester under semesterperioden juni till augusti. Men jag kan inte säga exakt hur många som kommer få det.

Det enda hon kan garantera är att alla anställda kommer att få semester.

– Men med tanke på situationen blir det en utmaning att ge medarbetare inom vissa mer utsatta verksamheter en sammanhängande semester. Vi gör allt vi kan för att hitta lösningar.

Verkligheten är annorlunda

Trots de mjukare direktiven är Anne Karin Höglund, ordförande i Vårdförbundet Västra Götaland, orolig för att många kommer få splittrade och sena semestrar.

– På vissa arbetsplatser är det möjligt att få fyra veckors sammanhängande semester och det är jättebra. Men jag är orolig över att det här är tomma ord och att verkligheten är helt annorlunda. Det jag hör från personalen är att de får signaler från cheferna att det är omöjligt att få fyra veckors sammanhängande semester, säger hon.

Enligt Anne Karin Höglund på Vårdförbundet slår indragen och flyttad semester särskilt hårt mot anställda som har barn. Bild: Sebastian Lamotte
Enligt Anne Karin Höglund på Vårdförbundet slår indragen och flyttad semester särskilt hårt mot anställda som har barn. Bild: Sebastian Lamotte

I veckan skrev fackförbundet Kommunal och Sahlgrenska ett lokalt avtal som innebär att den som flyttar semester till september får 8 000 kronor per vecka i ersättning. Det gäller bara om man fått mindre än fyra veckors ledighet under juni till augusti. Avtalet gäller bland annat undersköterskor och ambulanssjukvårdare vid Sahlgrenska.

LÄS MER: Oacceptabelt att neka redan utmattad vårdpersonal en riktig semester

Vårdförbundet tecknar inga sådana avtal utan låter sina medlemmar förhandla själva. Anne Karin Höglund tycker att 8 000 kronor i veckan är alldeles för lite.

– Vi tycker att 30 000 per vecka vore rimligt. Hur roligt är det att vara ledig i september när barnen går i skolan och vädret är dåligt?

Så säger semesterlagen

Årets semesterplanering har väckt frågor kring vad anställda egentligen har för rätt till semester. Lagen säger att man ska få fyra veckors ledighet i juni-augusti. Men i det här fallet står kollektivavtalen över lagstiftningen, och där står det att arbetsgivaren ska eftersträva att ge sammanhängande sommarledighet.

– Huvudprincipen är att eftersträva fyra veckor mellan juni och augusti. Arbetsgivarna kan också förlägga semester till maj eller september, om det finns särskilda skäl. En pandemi är ett sådant skäl, eftersom bemanningen inom vården måste säkras, säger juristen Jeanette Hedberg som är biträdande förhandlingschef på Sveriges kommunen och regioner.

Hur avgör man om det är ett extraordinärt läge?

– Det går inte att säga att det är extraordinärt läge i hela landet på grund av coronakrisen. Man måste titta på varje enskild arbetsplats.

Tittar man på hela Sahlgrenska eller varje enskild avdelning?

– Det beror på hur verksamheten är organiserad. Bedömningen görs av den ansvariga chefen.

LÄS MER: Sjuksköterskorna rädda för att berätta om problemen

Jeanette Hedberg säger att förutsättningarna för semesterplaneringen är mycket svåra i år. Personalen behöver vila samtidigt som vården måste finnas där för de patienter som behöver den. Bild: Hans Alm
Jeanette Hedberg säger att förutsättningarna för semesterplaneringen är mycket svåra i år. Personalen behöver vila samtidigt som vården måste finnas där för de patienter som behöver den. Bild: Hans Alm

Enligt Jeanette Hedberg kan arbetsgivaren dra tillbaka och flytta på semesterveckor som redan blivit beviljade. Cheferna kan också kräva att de anställda avbryter pågående semestrar.

– Det är möjligt i kollektivavtalet, men det läget vill man verkligen undvika, säger hon.

Innan Sahlgrenska universitetssjukhuset drar tillbaka beviljad semester måste de göra en riskbedömning av bemanningsläget. Arbetsgivaren måste också ha försökt täcka behovet med vikarier eller övertidsarbete.

LÄS MER: Ärliga berättelserna om verkligheten i vården under corona

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.