Sahlgrenska lät Jonnas sambo svälta i 30 timmar

I februari hamnade Jonna Nilssons sambo på akuten med punkterad lunga. Där tvingades han till 30 timmars svält. Behandlingsfel och kränkningar från sjukhuspersonal har sedan avlöst varandra – något som ansvarig läkare inte förnekar. Av: Sandra Molliver

ANNONS
|

För tre år sedan kollapsade lunganhos Jonna Nilssons sambo efter att luftbubblor bildats på den. När sådanaluftbubblorbrister, bildas ett hål rakt genom lungväggen, även känt som spontant pneumothorax. Operationen gick enligt plan och sambonkunde snart återgå både till jobb och familjeliv. Men i februari i år insjuknade han igen.

– Ingen vet riktigt varför just min sambo har drabbats. Men eftersom det hade hänt en gång tidigare hade vi våra aningar när vi åktetillakuten, säger 25-åriga Jonna Nilsson.

Till en början fick paret beskedet att ett mindre drän skulle sättas in och attde kunde åka hem redan dagen därpå. Mensjukhusvistelsen blev i ställeten utdragenskräckupplevelse för paret från Rävlanda.

ANNONS

Drän kopplades inte in

Kirurgen opererade inett dränsom efter operationen behöverkopplas till en maskin som suger ut lungan.

Så blev det inte.

– Han blev opererad, rullades ut och när sköterskorna ser slangarna säger de: "Vi skiter i det här". Just de orden, berättar Jonna Nilsson.

Hur de exakta orden fölli sjukhuskorridoren, vet bara Jonnas sambo och sjuksköterskorna som var där. Mensjukhusets skriftliga redogörelse ringar in fleraandra allvarliga fel som begicks.

"Thoraxdrän sätts ej nattetid pga att jour o bakjour beddet som komplicerat" står det i den ansvarige läkarens beskrivning. Läkaren fortsätter med att konstatera att personalen inte larmade om att de inte själva klarade att koppla in dränet i vägguttaget. Dränet blev därmed mindre funktionsdugligt.

"KOMMUNIKATIONSMISS och KOMPETENSMISS o BRISTANDE RUTIN", står det vidare i sjukhusets ärenderapport. Läkaren bedömer även att patienten hade vunnit på att få en nytt och större drän insatt mycket tidigare.

Drabbades av nervskador

Jonnas sambo tvingades svälta i först sex timmar och sedan ytterligare 30 timmar i väntan på en andra operation då ett nytt drän sattes in. Under den andra operationen revs sambons lunga sönder enligt paret – vilket gjorde en tredje operation nödvändig.

Den tredje operationen utfördes på ett sådant sätt att sambon drabbades avnervskador längs högersidan. Huruvida operationerna hade kunnat utföras skickligare, framgår inte av sjukhusetsegna redogörelse som GP tagit del av via paret.

ANNONS

Vid upprepade tillfällen har paret reagerat på vad de beskriver som bristande respekt hos Sahlgrenskas personal. En av de grövsta kränkningarnavar när nyfiken personal slet upp sambons skjorta – för att studera dränet.

– Jag förstår att folk är nyfikna, det är ett universitetssjukhus och folk vill lära sig, men att man går in till patientersom har ont och sliter upp skjortan utan att fråga? När han undrade vadde höll på med, svarar de: "Vi ville bara titta på ditt drän". Detycker att eftersom det är ett sjukhus får de hålla på och pilla och titta hur de vill, säger Jonna.

"Oacceptabelt". Så kommenterar ansvarig läkare patientens uppgifter om att sjukhuspersonal diskuterat patienten så att andra kan höra och att de kommit in och gjort saker med patienten utan att säga vad de håller på med. Av läkarens kommentar framgårinte i vilken mån sjukhuset har utrett det respektlösa bemötande som patienten upplevt.Läkaren avslutar med att konstatera att patienten skall informeras om att de får äta i fall en operation inte blir av.

Kommenterar inte fallet

Sahlgrenska universitetssjukhusetbemöter GP:s frågor om hur patienten behandlats med en skriftlig kommentar av chefläkaren Görel Nergelius – där hon avböjer att kommentera det specifika fallet.

"Vi har gjort en avvikelserapportering gällande den aktuella händelsen och drar alltid lärdom av dessa rapporter för att se om vi kan förbättra våra rutiner ytterligare", skriver Görel Nergelius i mejlet.

ANNONS

Hon motiverar förlängdafastor med att sjukvården "vill kunna operera patienten så snart en ledig operationstid dyker upp".

Orken tryter

Jonnas sambo mäktar inte med att själv berätta om turerna på sjukhuset eller ha med sitt namn i tidningen, men han är med och lyssnarnär Jonna återberättar hans upplevelser.

Efter tolv dagar på sjukhus, fick sambon åka hem. Ett halvår senare har han fortfarande svåra smärtor på grund av nervskadan som uppstod under operationen. Medicinerna han äter gör honom så omtöcknad att han bara kan arbeta halvtid.

– Han har varitså dålig att han ett tag inte kunde ha sin fyraåriga dotter hos sig. Vi har inte berättat något för dottern och bara att kunna lyfta henne, eller ens leka med henne har varit ett bekymmer, berättar Jonna.

Oviss utgång

Läkarna vet inte om Jonnas sambokommer bli helt återställd eller plågas av livslång smärta. Under tiden hämtar sambonstyrka och själsligt lugn i parets två hundar. Defår honom att orka sig ut för att få upp sin kondition.

– Tack vare dem har min sambo varit ute och gått och de har haft en stor mental inverkan på honom, säger Jonna.

Förtroendet för Sahlgrenska är däremot i botten och iveckan bestämde sigparet att begära ut röntgenbilder i fall de skulle vilja ha ett andra utlåtande. Jonna skickar mig ett foto på derasbegäran om att få ut dokumentationen – men blanketten är rivenmitt itu.

ANNONS

– De sa att det skulle dröja en vecka innan vi får bildernaeftersom skrivaren var sönder. Vi ifrågasatte varför vi ska betala fullt pris för en tjänst som inte fungerar. Då sliter personen i kassantag i pappret, säger "Vet ni vad jag gör med er ansökan? Jag gör så här" och river det i två delar.

Skickar ursäkt till GP

Samma dag lämnar Stefan Sarajärvi vid Sahlgrenskas presstjänst en skriftlig kommentar till GP gällande bemötandet i kassan.

"För oss är det viktigt att varje patient får ett respektfullt och professionellt bemötande varje gång de är i kontakt med oss. Patienten bemöttes inte på rätt sätt och verksamheten och dess personal ber om ursäkt för det inträffade."

Redan nästa dag dimperen cd-skiva med röntgenbilderna ner i parets brevlåda. Bilderna gick att skriva ut trots allt.

ANNONS