Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Sahlgrenska klarar inte kraftigt skyfall

Om regnet slår fel i Göteborg kan hela Sahlgrenska slås ut inom loppet på ett par timmar. - Som situationen nu ser ut är det här en riskfaktor för stan, säger Lena Malm (S), ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige till Svenska Dagbladet.

Ett kraftigt skyfall skulle riskera att sjukhuset svämmar över och därmed slår ut värmesystem, el och avlopp. Dessutom skulle det innebära att vägarna till och från sjukhuset skulle bli oframkomliga, skriver Svenska Dagbladet.

Det här är något som kan drabba staden redan i dag.

– Den största risken i dag är kraftiga skyfall. I takt med att havsnivåerna stiger och regnen intensifieras kommer problemen att förvärras, säger Ulf Moback, landskapsarkitekt vid Göteborgs stad till tidningen. 

Den var i fjol som den alarmerande situationen om att Sahlgrenska upptäcktes.

"I det läget är det fara för liv"

Trots att reservkraft finns för sjukhusets byggnader så räcker det inte mer än ett dygn.

– Sedan tar dieseln slut i generatorerna. Då behöver man ström för att pumpa ny diesel. I det läget är det fara för liv, säger han.

Vid en meters havsnivåhöjning och en storm i likhet till Gudrun så skulle i princip varenda kvarter från norra Masthugget via Backaplan till södra Gamlestaden ligga under vatten, vilket stadens tolkning av de senaste siffrorna från FN:s klimatpanel och SMHI visar.

Ett annat troligt scenario är att Göteborg kan drabbas av ett skred av kvicklera som kan inträffa längs Göta älv - ett skred som kan leda till föroreningar och i värsta fall kan ta månader att lösa.

Detta kan leda till att hela Göteborg kan tänkas stå utan drickbart vatten. 

Målet är att höja älvkanten så den klarar det stigande vattnet fram till 2070. Därefter hoppas Ulf Moback att två barriärer som ska placeras i havet kommer att vara på plats.

 

Långt ifrån att klara utgifterna

För att klimatsäkra kommunen under de kommande 30 åren skulle det hela gå på en kostnad på 20-30 miljarder kronor.

Kunskapen och inspirationen hämtas från ett samarbete med Rotterdam och New Orleans., men trots det är åtgärderna långt ifrån tillräckliga.

Enligt Lena Malm (S), ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige är staden långt ifrån att klara de utgifter som väntar.

– Här har vi politiker ett ansvar. Som situationen nu ser ut är det här en riskfaktor för stan, säger Lena Malm.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.