Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jonas Dagson/TT
Bild: Jonas Dagson/TT

Sahlgrenska kan ha skickat felaktiga cellprovssvar

I samband med en kvalitetsuppföljning upptäckte Sahlgrenska att en extern leverantör som granskat 13 000 gynekologiska cellprov hittat färre avvikande prover än vad som förväntas statistiskt. Sjukhuset har nu startat en utredning för att undersöka om felaktiga provsvar skickats ut.

Totalt lämnas runt 60 000 cellprover i Storgöteborg under ett år. Av dem har 13 000 prov lämnats för screening till den externa leverantören. Sjukhuset utreder nu hur många av dessa 13 000 prover som eventuellt kan behöva eftergranskas.

Hittills rör det sig om under 100 cellprovsvar där Sahlgrenskas bedömning inte stämmer överens med den externa leverantörens.

– Felaktiga provsvar kan ha skickats ut, de normala provsvaren går alltid ut direkt, men de här rör sig om provsvar som kan behöva uppföljning på något sätt, säger Lars Palmqvist, verksamhetschef för Klinisk patologi och genetik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Berörda kvinnor kontaktas

Men han påpekar att cellproven endast är en hälsoscreening och bara för att ett prov kräver uppföljning behöver det inte innebära att provet visar någon onormal förändring, utan endast att ett nytt cellprov behöver genomföras.

Som en försiktighetsåtgärd kommer sjukhuset nu kontakta de berörda kvinnorna, som antingen kallas till en ny provtagning eller till en gynekologisk undersökning. Lars Palmqvist beklagar situationen men menar att det inte finns någon anledning för kvinnor som gjort ett cellprov de senaste månaderna att oroa sig.

– Nej det tycker jag inte, är det något så kontaktar vi dem. Vi kommer börja kontakta berörda kvinnor under morgondagen, säger han.

Undersöker fler fall

Sahlgrenska har även inlett en eftergranskning av ytterligare prover tillsammans med den externa leverantören för att avgöra om fler fall blivit felaktigt bedömda.

– För att kunna följa screeningen över tid och att man hittar det man ska hitta så följer vi alltid rent statistiskt hur mycket man hittar både hos oss och hos våra leverantörer. Och då tyckte vi att det var lite stor skillnad mellan oss och företaget vi anlitat och då har vi inlett en efterundersökning, säger Lars Palmqvist och fortsätter:

– Vi har det här under kontroll och nu testar vi hur mycket vi behöver gå tillbaka i tiden. Just nu rör det sig om mindre än 100 kvinnor som kommer få besked.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.