Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Entrévärdar kommer framöver att finnas på plats vid SU:s huvudentréer och andra större entréer, för att stoppa den som inte har en avtalad tid. Bild: Måns Langhjelm
Entrévärdar kommer framöver att finnas på plats vid SU:s huvudentréer och andra större entréer, för att stoppa den som inte har en avtalad tid. Bild: Måns Langhjelm

Sahlgrenska höjer beredskapen och stänger alla entréer

Sahlgrenska universitetssjukhuset vidtar fler åtgärder med anledning av det nya coronaviruset.
Beredskapen höjs ytterligare och samtliga entréer stängs.

I fredags fattade Sahlgrenska universitetssjukhuset beslut om att minska på den planerade vården. Dessförinnan hade entréerna till flera av akutmottagningarna stängts.

Nu har SU vidtagit fler åtgärder med anledning av det nya coronaviruset.

LÄS MER: Ökad sjukfrånvaro bland personalen – nu ska Sahlgrenska stoppa smittan i dörren

Bland annat går man nu upp i förstärkningsläge, efter att tidigare ha varit i stabsläge.

Det innebär att förstärkningsåtgärder vidtas för utvalda funktioner. Nästa steg skulle vara katastrofläge, då förstärkningsåtgärder vidtas för alla funktioner.

– Det innebär att vissa av våra verksamheter som är särskilt påverkade i och med spridningen av det nya coronaviruset tilldelas mer resurser för att på bästa sätt kunna ta emot de patienter som är i behov av vård och minska ytterligare smittspridning, säger Per Karlsson, förste chefläkare, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Sahlgrenska drar in på planerad vård

Tilldelas mer resurser

Akutmottagningar, ambulanssjukvården och infektionskliniken kommer att tilldelas mer resurser, samtidigt som en gemensam särskild sjukvårdsledning nu har upprättats.

Dessutom stängs nu samtliga entréer vid Sahlgrenska sjukhuset, Mölndals sjukhus och Östra sjukhuset. Från och med onsdagen kommer entrévärdar att finnas på plats vid sjukhusens större entréer, skriver SU i pressmeddelandet.

LÄS MER: Unga med symptom som inte kräver vård får aldrig veta om de haft covid-19

Patienter med avtalad tid kommer att släppas in och besökare kommer att behöva en muntlig överenskommelse med den avdelningen man ska besöka.

– Det här ytterligare en åtgärd för att på alla sätt minska risken för smittspridning på sjukhusen och värna våra svårast sjuka och sköra patienter, säger Per Karlsson.

LÄS MER: Här är det senaste om coronaviruset

LÄS MER: Rykte eller fakta om det nya coronaviruset

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.