Enligt en ny prognos från Sahlgrenska universitetssjukhuset så kommer förloppet nått sin topp den 1 april. Bild: Jenny Ingemarsson
Enligt en ny prognos från Sahlgrenska universitetssjukhuset så kommer förloppet nått sin topp den 1 april. Bild: Jenny Ingemarsson

Sahlgrenska förbereder sig för hundratals coronasjuka

Enligt en ny prognos från Sahlgrenska universitetssjukhuset så kommer förloppet att nå sin topp den 1 april, och att man då vårdar 290 patienter i slutenvård plus 75 patienter på intensivvårdsplatser under pågående utbrott av det nya coronaviruset.
– Det är en enorm utmaning, men vi måste göra allt för att lösa den här uppgiften tillsammans, säger Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Enligt en ny prognos från Sahlgrenska universitetssjukhuset beräknas hundratals coronapatienter behöva vård framöver. Mer exakt räknar man med att förloppet når en topp vid 1 april, och att man då har 290 inneliggande patienter som behöver slutenvård och 75 patienter på intensivvårdsavdelning.

">
Bild: Tove Lillsund
Bild: Tove Lillsund

LÄS MER: Därför måste coronakurvan plattas ut

Per Karlsson är förste chefläkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han pratar om den omtalade "kurvan", där man antingen får en mycket snabb ökning av antal fall och att det sedan snabbt avtar igen, vilket oundvikligen leder till överbelastad vård. Eller så väntar den andra kurvan som är mindre brant, men också mer utdragen.

– Antingen så kommer vi drabbas av den branta kurvan eller av den flacka. I den planen vi har tagit fram är kurvan relativt brant, och vi tror att det är det här vi måste ta höjd för. Vi tar hellre i för mycket än för lite, säger Per Karlsson.

I slutet av nästa vecka beräknas sjukhuset ha upp till 200 patienter i slutenvård och cirka 40 i behov av IVA-platser. Som jämförelse vårdas för närvarande 29 inneliggande patienter på sjukhuset, varav 7 i respirator på IVA. Man beräknar alltså att förloppet kommer vara relativt snabbt.

">
Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska.
Per Karlsson, förste chefläkare på Sahlgrenska.

Söker mer personal

Enligt Per Karlsson är den stora utmaningen framöver att ha tillräckligt med personal, men också nog med skyddsutrustning. Att få tag på vårdpersonal med rätt kompetens med så kort varsel är dock inget lätt uppdrag.

Många före detta anställda som jobbat inom intensivvård kanske har kanske gått i pension, sökt sig till privata vårdcentraler eller flyttat till annan ort. Man har därför fått lägga ut lite okonventionella krokar.

– Vi tycker att vi fått igång en bra dialog med dem, de kanske kan få tjänstledigt från sina nya jobb och komma tillbaka till oss. Det är en enorm utmaning, men vi måste göra allt för att lösa den här uppgiften tillsammans.

Det är ju väldigt många som blivit varslade eller permitterade från sina jobb utanför vården. Har ni någon användning av personal som kanske inte har en vårdutbildning i nuläget?

– Det kan vara en resurs vi behöver framåt. Petter Stordalen har hört av sig och frågat om vi behöver delar av hans personal. Just i intensivvården behöver vi dock välutbildad personal som har rätt erfarenheter för jobbet.

Kommer munskydden och ansiktsmaskerna räcka till all personal som ska arbeta med covid-19-patienter?

– Det får det göra på något sätt. Vi försöker hitta sätt att få dem att räcka längre, som att arbeta några fler timmar i samma skydd. Patienterna kommer att komma, och då måste vi lösa det. Sen finns det signaler från både region och nation om att det är på väg mer utrustning.

"Sätt att skapa kontroll"

Huruvida Sahlgrenska ser ut att hamna i katastrofläge framöver eller inte är svårt att svara på, menar Per Karlsson. Men det är definitivt inte uteslutet.

– Det är därför vi har tagit fram den här planen. Katastrofen kommer när vi hamnar på fel sida kurvan, när vi ligger back utan kontroll och planering. Det här är ett sätt för oss att skapa kontroll.

Räknar ni alltså med att det ska bli bättre efter 1 april?

– I det här scenariot räknar vi med att det blir bättre efter 1 april. Peaken kan ju bli ännu högre, eller så är det kanske lite längre bort än 1 april, men vi planerar så här för att inte hamna i katastrofläge.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.