Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sahlgrenska har fått tillstånd att kameraövervaka korridorer utanför två intensivvårdsavdelningar. Bilden är en arkivbild.  Bild: TT/Arkiv
Sahlgrenska har fått tillstånd att kameraövervaka korridorer utanför två intensivvårdsavdelningar. Bilden är en arkivbild. Bild: TT/Arkiv

Sahlgrenska får kameraövervaka korridorer

Sahlgrenska får tillåtelse att sätta upp övervakningskameror utanför två intensivvårdsavdelningar på sjukhuset. På avdelningarna vårdas ofta skottskadade personer och enligt sjukhuset är ordningsstörningar vanliga. Bland annat ska anhöriga med hjälp av tvång försökt ta sig in på avdelningen.

Sahlgrenska sjukhuset har sedan tidigare tillstånd för kameraövervakning på bland annat akuten. Men enligt en ny dom från kammarrätten får sjukhuset nu tillåtelse att även övervaka korridorerna utanför två intensivvårdsavdelningar, vilket Göteborg Direkt var först att skriva om.

På de aktuella avdelningarna vårdas ofta skottskadade personer efter att de lämnat akuten.

I yrkandet skriver Sahlgrenska bland annat att "Sahlgrenska är särskilt utsatt på grund av de många skjutningar och andra allvarliga våldsbrott kopplade till gängkriminalitet som förekommer i Göteborg. Fram till oktober 2018 har Polisen konstaterat att 34 skjutningar ägt rum och i stort sett samtliga drabbade har hamnat på Sahlgrenska sjukhuset".

Risk för angrepp mot anställda

Enligt sjukhuset ska aggressiva situationer ha förekommit i korridorerna. I en sammanställning av väktarrapporter som Sahlgrenska lämnat till rätten beskrivs bland annat två händelser där ett stort antal anhöriga har befunnit sig i korridoren utanför en av avdelningarna och polispatruller fått avvisa personer. I ett av fallen ska personer ha hindrat personal från att flytta patienter, i ett annat försökte anhöriga ta sig in på avdelningen med tvång och blockerade dörrar.

Sahlgrenska ansökte därför om att få sätta upp övervakningskameror i korridorerna som skulle spela in bilder för att underlätta för polis vid utredning av brott.

Men i april 2017 beslutade förvaltningsrätten i Göteborg att neka sjukhuset tillstånd för kameraövervakning i korridorerna. Samtidigt ansåg Datainspektionen att kameraövervakningen endast skulle få ske i samband med att dörrarna till avdelningarna öppnas, med hänsyn till integritetsintresset som finns på sjukhuset. De hänvisade även till dataskyddsförordningen, GDPR.

Får inte spela in

Men nu kör kammarrätten över beslutet och ger sjukhuset tillstånd att kameraövervaka korridorerna dygnet runt. Rätten bedömer att det finns risk för angrepp på anställda, patienter eller besökares liv, hälsa eller trygghet i korridorerna. Dock får bilderna inte spelas in eller sparas då rätten anser att Sahlgrenska inte visat att kamerabevakning behövs för att utreda brott eller bistå polisen.

"Båda intressena rör grundläggande rättigheter, men intresset av fysisk trygghet och säkerhet i korridorerna väger sammantaget tyngre än intresset för patienter, besökare och anställda att inte bli bevakade där", säger kammarrättslagmannen Gertrud Forkman i ett pressmeddelande.

Kameraövervakning tillsammans med andra åtgärder från sjukhuset antas minska riskerna för patienter och personal. Enligt rätten kan kamerabevakning avskräcka personer från att begå brott på platsen och öka tryggheten då polis och vakter kan tillkallas direkt om en otrygg situation uppstår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.