Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Safet: "Väntade mig verkligen inte detta"

Ebba Lilja och Zana Mandal blev berörda av Safets historia i veckans Uppdrag Granskning och startade en insamling för att hjälpa honom betala av skulderna. På mindre än ett dygn hade de fått ihop över 220 000 kronor.
– Jag är överväldigad, detta kommer göra mitt liv lättare, säger Safet Makas till GP.

I veckans Uppdrag Granskning berättade Safet Makas om den värsta dagen i sitt liv. Den 20 juli förra året hade hans fru tagit livet av deras tre barn innan hon begick självmord.

Ebba Lilja såg programmet och blev djupt berörd.

– Jag tittar alltid på Uppdrag Granskning och jag brukar aldrig gråta. Men den här gången grät jag jättemycket, säger hon.

I programmet framkom det bland annat att Safet Makas inte var medveten om att de hade skulder på 130 000 kronor och skulle vräkas den dagen. Hans fru hade gömt breven och myndigheterna kontaktade aldrig honom.

"Man blir helt rörd"

LÄS MER: Hans fru dödade deras barn – nu berättar han sin historia

När hon hade gråtit färdigt bestämde sig Ebba Lilja för att försöka göra något för att hjälpa Safet. På Uppdrag Gransknings Facebooksida kom hon i kontakt med Zana Mandal från Göteborg.

– Eftersom hon kunde hans språk tog hon kontakt med honom och kollade att det var okej om vi gjorde detta. Vi tänkte att det var viktigt att fråga eftersom han kanske inte ville ha mer uppmärksamhet just nu. Men han var väldigt tacksam och gav oss klartecken, säger hon.

De startade kampanjen i Facebookgruppen Safet och sanningen sent i går och på mindre än ett dygn hade de samlat ihop över 130 000 kronor, en summa som täcker hans skulder.

– Man blir helt rörd av responsen. Det är så mycket folk som blev berörda av detta. Ingen kan göra allt men alla kan göra något. Detta kanske inte kan lindra hans sorg, men det kan hjälpa honom på andra sätt, säger hon.

Hon minns särskilt klippet i Uppdrag Granskning där en kvinna lägger ner en blombukett och ger Safet en stor kram.

– Man ser hur mycket det betydde för honom. Det är det vi vill ge honom, säger hon.

Kämpat med ekonomin

LÄS MER: Mamma och tre barn dog – socialtjänsten anmäler sig själv

Safet Makas säger till GP att han är tacksam. Gårdstensbostäder hade avskrivit familjens hyresskulder men familjen hade andra skulder som uppgår till nästan det dubbla.

– Jag är väldigt tacksam mot Gårdstensbostäder och mot alla människor som har hjälpt mig. Allt kommer betalas direkt till Kronofogden och banken. Jag väntade mig verkligen inte detta, säger han.

Han berättar att han har kämpat med ekonomin varje månad eftersom han har varit sjukskriven och en stor del av ersättningen har gått åt att betala skulderna.

– Jag måste åka till kyrkogården och tända ljus, därför behöver jag ett månadskort. Jag måste betala för mediciner. Nu kan detta kanske bli lättare, säger han.

Ebba Lilja och Zana Mandal fortsätter med insamlingen ett tag till för att bland annat hjälpa Safet betala för gravstenar åt hans hustru och barn.

– Det är att bidra till något som betyder väldigt mycket för Safet. Och det tror jag alla känner, pengar fortsätter komma in.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.