Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Sabotage mot Botaniska trädgården i Göteborg: "Varför?"

Ett område i Göteborgs Botaniska trädgård har vandaliserats. Någon har målat svarta kors och prickar på stenarna genom Japandalen. – Det här inte bara en idé man får det är något genomtänkt. Vi är arga men också ganska nyfikna - varför gör man så här, säger Agneta Green, kommunikatör på Göteborgs botaniska trädgård.

På onsdagsmorgonen möttes trädgårdsmästaren som är ansvarig för Japandalen i Botaniska trädgården av en förskräcklig syn. Under natten hade någon klottrat på cirka 50 stenar i denna del av parken. 
– Japandalen är inspirerad av en japans promenadträdgård och i japanska trädgårdar handlar det mycket om sten. Det är gångstenar både genom dammen och runt dammen. Där har man då ritat antingen kors eller prickar, säger Agneta Green, kommunikatör på Göteborgs botaniska trädgård och fortsätter.
– Det är väldigt nogsamt genomfört. Det är inget klotter på det sättet. Fantasin skenar ju, man undrar vad det här är och varför någon gjort det.

Ska kontakta klottersanerare

Dessutom har någon målat en bänk helt svart i ett område som ligger precis bredvid.
– Det är jättejobbigt. Man blir lite brydd. Sedan blir ju så klart våra trädgårdsmästare... Det är ju deras arbetsplats. De sköter de här trädgårdarna varje dag åtta timmar för att det ska vara fint för alla besökare och så kommer man på morgonen och ser det här. Det är inte roligt, säger Agneta Green.
De har inte testat att ta bort färgen än men kommer att kontakta klottersanerare under torsdagen.
– Det är alltid mycket svårare att ta bort sådant här när det är på naturmaterial än en husfasad, den kan man i värsta fall måla om. Det är ett jättejobb och risken är att det ändå blir skuggor och färg kvar. Sten suger ju åt sig, berättar Agneta Green.

Polisanmält skadegörelsen

Händelsen har polisanmälts och de anställda på Göteborgs Botaniska trädgård vill få svar på varför detta hänt. 
– Det här inte bara en idé man får det är något genomtänkt. Vi är arga men också ganska nyfikna - varför gör man så här? Betyder det något eller är det någon som tycker att det är en rolig konstinstallation? Men för oss är det bara skadegörelse, säger Agneta Green.
Det finns inga övervakningskameror i parken där de skyldiga kan ha fångats på bild.
– Botaniska är öppet jämt. Trädgården är alltid tillgänglig. Det måste jag nog säga att för att vara en så öppen park så tycker jag att vi är ändå väldigt förskonade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.